”Să vă dea Dumnezeu sănătate” așa încheie discuția cu un reprezentant al unei organizații umanitare, șefa unui centru de copii de la Roșiorii de Vede, care spune că dintr-o ”neatenție” nu mai au alimente de bază pentru meniul zilnic.
Nu este pentru prima dată când în spațiul public apar informații legate de neregulile de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. Problemele se țin lanț, însă sancțiuni nu primește nimeni, iar astăzi revenim cu o situație fără precedent: beneficiarii nu mai au alimente, iar responsabilii pentru a acoperi nepăsarea, caută sponsorizări. Deși o numesc ”eroare”, șefii acestor centre cu salarii de zeci de milioane de lei vechi apelează la ”oameni de bună credință” și colaboratori.
Bani sunt, dar nu se pot face achiziții
Contractele pentru furnizarea alimentelor se încheie în baza unor estimări, dar lipsa de responsabilitate a celor care fac aceste estimări duce la grave abateri, care, evident afectează beneficiarii. În acest moment, din centre lipsesc alimente de bază, precum lactate de tot felul, ceapa, cartofii și multe alte astfel de produse. Și nu o spunem noi, o recunosc chiar șefii acestor instituții, care, atenție, au în grijă copii năpăstuiți de soartă, părăsiți de părinți, persoane cu handicap sau bătrâni. Contactat telefonic directorul DGASPC Teleorman, Mugurel Putineanu declară că în prezent nu sunt probleme, dar pe viitor vor apărea și la rându-i recunoaște că a discutat cu firme mari, producătoare de alimente pentru donații.
”Nu o să sufere nimeni! Au fost bani suficienți, nu asta este problema, dar când s-a făcut estimarea, s-a făcut eronat și unele alimente nu s-au ajuns”, a precizat managerul.
Deși sunt mai multe centre în această situație, de a cerși practic hrană pentru beneficiari, conducerea județeană nu recunoaște acest lucru, însă pentru a le oferi o imagine clară a problemelor pe care le au, o să le prezentăm noi lista cu alimentele necesare de la două dintre locații, poate așa reușesc și ei să identifice persoanele responsabile de această umilință la care sunt supuși oamenii pe care îi au în grijă.
Mai mult decât atât, penibilul situației merge mai departe, în sensul că, Putineanu recunoaște că au bani, dar nu mai pot face achiziții, însă, cu toate acestea nu i se pare nimic nepotrivit să solicite la diferite persoane, sponsorizări. Și în acest sens avem un exemplu: un centru din Roșiorii de Vede a primit, sub formă de sponsorizare bulion de la un preot. Cum vi se pare asta?
Conducerea județului habar nu are de problemele DGASPC
Informările pe linie ierarhică lipsesc cu desăvârșire și așa cum suntem noi învățați, românii, ascundem ”gunoiul sub preș”. Nu a greșit nimeni, nu răspunde nimeni, dar, în schimb, cerem ”mila” altora, când banii stau în conturi necheltuiți. Nu ni se pare nimic greșit în a solicita ajutor din afară, doar pentru că unii dintre noi nu avem responsabilitatea locului de muncă, ce să mai vorbim de profesionalism. L-am contactat și pe Adrian Gâdea, președintele Consiliului Județean Teleorman, instituție în subordinea căreia se află direcția și nu mare ne-a fost mirarea să constatăm că acesta nu fusese informat de problemele de la centre, cu toate că săptămâna trecută, a avut o întâlnire cu cei din conducerea DGASPC și nimeni nu a avut de semnalat absolut nimic.
După ce noi am încercat să aflăm cine se face vinovat pentru această situație, șefii de centre au retractat, spunând că nu mai au nevoie de nimic, că a fost o ”neînțelegere”. Neînțelegerile nu se rezolvă, după ce presa semnalează problemele! Vom urmări cu atenție subiectul și ori de câte ori va fi cazul vom prezenta documentat toate aspectele legate de copiii și persoanele instituționalizate.
Comentarii despre acest post