În urma ședinței de Consiliu Județean, care a avut loc săptămâna aceasta, președintele Adrian Gâdea a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a declarat, referitor la acest subiect faptul că directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, Florinel Dragomirescu este cel care trebuie întrebat cu privire la sancțiunile aplicate.
Comisia de disciplină a finalizat raportul, iar directorul a emis dispoziția cu măsurile impuse. Pentru a avea o imagine de ansamblu, vă reamintim că în momentul verificărilor, în centrul de la Olteni se aflau 50 de persoane cu dizabilități. Din comunicatul de presă emis de Consiliul de Monitorizare (reprezentanții acestei instituții au scos la iveală neregulile și deficiențele centrului din județul Teleorman), a reieșit faptul că ”cei care sunt dependenți de scutece absorbante, sunt schimbați o dată la ora 4.30 și la ora 16.30, și nu ori de câte ori este nevoie”. Clădirea avea urme grave de degradare, mucegai și igrasie, ce ridică mari probleme în ceea ce privește utilitatea acestuia.
Nici la subsolul clădirii situația nu era una mai bună, spațiul este insalubru, inundat și plin de deșeuri alimentare și gunoaie, lucru care duce la crearea unui spațiu cu un miros greu de suportat și favorizarea formării mucegaiului care urcă pe pereții clădirii, creând umiditate și exfolierea tencuielii în dormitoarele beneficiarilor.
”Spațiile comune ale centrului, cât și dormitoarele beneficiarilor erau neîngrijite, neigienizate, în întregul corp al clădirii persistând un miros greu și neplăcut care, împreună cu igiena precară a beneficiarilor, favoriza prezența muștelor pe toate suprafețele cât și pe corpurile beneficiarilor. Cei mai afectați fiind cei imobilizați la pat, care nu se puteau apăra de acestea, astfel existând pericolul de a fi înțepați și de a dobândi diverse boli infecțioase transmise de aceste insecte”, se mai arată în comunicatul emis de către Consiliul de Monitorizare a Implementării Comisiei ONU privind Drepturile persoanelor cu Dizabilități.
La mai bine de patru luni, de la acest control au apărut și primele sancțiuni. 17 la număr. O retrogradare din funcție, în 15 situații au fost reduse salariile (este vorba de asistente, infirmiere, psiholog, kinetoterapeut, administrator și îngrijitoare), pentru 1 – 3 luni și un avertisment. Contactat de reporterii explozivnews24.ro, Florinel Dragomirescu nu a dorit să facă publică perioada de retrogradare a Alexandrei Bocăncilă, prevalându-se de aplicarea normelor date de publicarea informațiilor cu caracter personal. De asemenea, a confirmat că ”retrogradarea” îi revine șefei, cu toate că, în momentul în care s-a scos la iveală dezastrul din centrul de îngrijire, doamna a fost în prim plan pe la toate televiziunile naționale, așadar, este o persoană publică, care și-a asumat funcția. Codul Muncii, ne spune directorul DGASPC, prevede că sancțiunea poate merge până la 60 de zile, dar nu a vrut să spună pe ce perioadă a decis să o ”tragă pe dreapta” pe Bocăncilă. Dar, chiar și în aceste condiții, în care nu a dorit să ne ofere această informație, vă spunem noi, că șefa ”se va afla în concediu” timp de 30 de zile.
Tot legat de acest subiect, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora, asupra comisiei de disciplină de la nivelul direcției, care a ancheta situația de la Olteni s-au făcut presiuni, atât din partea directorului, dar și a alor persoane, să spunem, pe linie politică (soțul lui Bocăncilă este primar la Trivalea Moșteni). Florinel Dragomirescu a respins categoric aceste zvonuri, precizând că sancțiunile date sunt și cele propuse de comisia de cercetare.
Observând reticența directorului legat de acest subiect, am insistat și l-am întrebat însă dacă i se pare o sancțiune pe măsura gravității faptelor (unii beneficiari erau legați de pat, aspect care a șocat opinia publică), acesta evitând un răspuns sau să-și asume o demitere a șefului centrului.
Comentarii despre acest post