Pe cale de consecință, și având în vedere gravitatea acestui tragic accident (pasagerul care se afla pe scaunul din dreapta a decedat pe loc, iar conducătorul auto consumase alcool înainte de a se urca la volan), ar fi fost mai mult decât moral, ca persoana vinovată să rămână în arestul poliției și după expirarea celor 24 de ore.
Însă, nu s-a întâmplat așa, pentru că răspunderea magistraților este una limitată, iar deciziile lor nu pot fi comentate. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, agenții rutieri i-ar fi propus procurorului de caz arestarea preventivă, dar acesta nu a mers în fața judecătorilor pentru a lua o astfel de decizie. Mai mult, s-a încercat măcar controlul judiciar, care i-ar fi impus bărbatului acuzat de ucidere din culpă, anumite restricții (să se prezinte la organele de cercetare ori de câte ori era chemat, să nu părăsească țara fără încuviințare ș.a.m.d.), dar nici cu această măsură, omul legii îndreptățit să emită o ordonanță în acest sens, nu a fost de acord. Astfel că, în această dimineață, după ce a stat 24 de ore în Centrul de Arest al IPJ Teleorman, conducătorul auto din Turnu Măgurele a plecat liniștit acasă. Ar fi mai de adăugat faptul că, în noapte respectivă, când a avut loc evenimentul rutier, aparatul etilotest cu care a fost testat la fața locului șoferul, a arătat o concentrație de 0,47 mg alcool pur în aerul expirat, dar, probele biologice atestă că acesta avea peste unu la mie.
Discutăm, comentăm, încercăm să facem prevenție, nu ne vine să credem că pe șoselele din județ se întâmplă atât de multe accidente, însă nu luăm măsuri drastice pentru a împiedica producerea acestora. Faptele ar trebui să vorbească și nu vorbele. Legislația rutieră a fost modificată, iar judecătorii, atunci când vor analiza cazurile de accidente mortale, provocate de persoane în stare de ebrietate, nu vor mai putea să dea pedepse cu suspendare. Dar, până la acel moment, e cale lungă….
Comentarii despre acest post