Astfel, elevii sunt implicați în proiecte derulate cu sprijinul Uniunii Europene, încă din anul 2019, care se vor finaliza în anul 2022.
Aceste parteneriate sprijină dezvoltarea și punerea în aplicare a practicilor inovatoare, precum și punerea în aplicare a inițiativelor comune de promovare a cooperării, a activităților de învățare reciprocă și a schimburilor de experiență la nivel european. “Young journalists of today-responsible digital citizens of tomorrow” este un proiect de parteneriat Erasmus+ al Scolii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu”. Obiectivele atelierelor de educație media, care se realizează la nivelul unității de învățământ, la care participă, atât elevii și profesorii se numește „Mass-media între manipulare, realitate și fake-news”.
”Împreună cu profesorii diriginți, elevii școlii au exersat identificarea informațiilor false, au deconstruit mesaje manipulatorii și au descoperit care sunt instrumentele la îndemână pentru a se feri de dezinformări pe rețele de socializare în această perioadă. Să contribuie la dezvoltarea atitudinii critice față de mass-media și să dezvolte competențe în domeniul cetățeniei digitale, sunt obiectivele atelierelor realizate de Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Alexandria”, se arată într-un comunicat de presă al unității școlare.
Unul dintre atelierele, pe care le-au organizat deja în interiorul școlii a purtat numele ”Instrumente de manipulare în mass-media, Puterea imaginii, Drepturile de autor”, temă de actualitate și mare importanță.
”În e-book-ul ATELIERE DE LUCRU EDUCAȚIA MEDIA SI CETĂȚENIA DIGITALA (kotobee.com) am pus cele 15 ateliere de educație mass-media realizate de fiecare partener din cadrul proiectului, ateliere ce pot fi utilizate de către orice profesor din școlile din România care își propune să contribuie la dezvoltarea educației media. Aceștia găsesc pe site-ul proiectului nostru toate materialele necesare susținerii atelierului: prezentarea digitală a conținutului, fișe de lucru pentru elevi, sarcini pentru echipe, conținutul informațional adecvat”, precizează Mihaela Ciofalcă, coordonatorul proiectului.
Utilizarea într-un mod corect a informațiilor pe internet este o altă prioritate a acestor proiecte. Totodată, important de reținut este faptul că toți trebuie să conștientizăm că postarea informațiilor în spațiul virtual trebuie să se facă cu responsabilitate, să se respecte drepturile de proprietate intelectuală și asupra conținutului.
Comentarii despre acest post