După ce și-au dat seama că sunt în pragul campaniei electorale și s-ar putea să își supere alegătorii, parlamentarii au adoptat o nouă ordonanță de urgență prin care au amânat ce deciseseră inițial.
Mai exact, au adoptat O.U.G. nr. 12 din 13 martie 2025, care la articolul IV se prevede că: ”începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se suspendă aplicarea prevederilor art. 38 alin. (10) din Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 31 decembrie 2025”.
Așadar, pensionarii ”de lux” vor rămâne liniștiți pe posturile călduțe, cel puțin până la finalul acestui an. Prezent la Alexandria sâmbătă, pentru a vedea stadiul lucrărilor noului corp al Spitalului de Urgență din Alexandria, Marcel Ciolacu, premierul României a fost întrebat ce se întâmplă cu aceste modificări la modificări. Iată ce răspuns a dat demnitarul: ”Eu zic să-i împușcăm. Haideți să o luăm totuși în niște limite. Noi am hotărât printr-o ordonanță că cine ocupă posturi contractuale, să li se înceteze aceste contracte de muncă. Normal că am vrut să dăm în primul rând un semnal, că toate aceste posturi contractuale trebuie scoase la concurs….. Se va face o evaluare până la finalul anului.”
Răspunsul pe care Marcel Ciolacu l-a oferit nu este unul demn de un om al statului, care trebuie să protejeze interesele cetățenilor, și nu ale celor care ”trebuie” să rămână în sistem. Nu a zis nimeni că acești oameni, care au ieșit la pensie trebuie ”împușcați”, ci doar să meargă la pensie pentru că sunt foarte mulți tineri fără locuri de muncă, care ar merita o șansă la o viață mai bună.
Totodată, am încercat să aflăm de la primul ministru ce se va întâmpla în instituțiile publice, acolo unde deficitul de personal este foarte mare, vorbind aici despre Casa de Asigurări de Sănătate (șase, șapte angajați au plecat la pensie), precum și Casa Județeană de Pensii sau Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, acolo unde volumul de muncă este mare.
”Iertați-mă, vrem o administrație mai suplă sau vrem să dăm iarăși drumul și să o creștem cu 10, 20%? Depinde din ce parte privești. Am fost în primării care funcționează cu 50% din organigramă și funcționează foarte bine. Deci, ține de fiecare manager în parte. Sistemul public nu mai poate fi încărcat”, a concluzionat în stilul său zeflemitor Marcel Ciolacu.
Având în vedere aceste răspunsuri, nu se prea înțelege clar cum se fac aceste reduceri de personal. O parte dintre pensionari au rămas în sistem, iar alții din instituții cheie, au plecat. Premierul României nu a înțeles că totuși există administrații unde lipsa angajaților blochează practic activitatea, responsabilitățile fiind transferate către salariații rămași. Volumul mare de muncă nu ține de management neapărat, iar cei care au de suferit în urma acestor decizii sunt cetățenii de rând care așteaptă ore în șir la cozile din instituții.
Comentarii despre acest post