Chiar dacă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care li se interzicea funcționarilor publici să mai ocupe posturi dacă au pensie, ar fi trebuit să trimită acasă o parte dintre angajații ”de lux”, spunem noi ai instituțiilor județene, s-au găsit ”tertipuri” de a-i aduce înapoi.
E forfotă mare în instituțiile publice de la noi, pentru că, deși textul de lege pe care îl regăsiți în integralitatea sa în rândurile de mai jos, spune foarte clar cine trebuie să plece: foștii funcționari, actualmente contractuali, nu se lasă duși cu una cu două. S-au cerut explicații suplimentare pe la Agenția Funcționarilor Publici și alte autorități centrale. Inclusiv guvernații, se pare că vor veni cu ceva modificări la următoarea ședință în două domenii, respectiv învățământ și sănătate.
Dar să revenim la ce spune ordonanța, care astăzi trebuie aplicată. Luăm ca exemplu cazul Consiliul Județean Teleorman, unde Liliana Magheru este o persoană cunoscută în administrația teleormăneană de ani buni. A ocupat mai mulți ani funcția de director al Direcției Management și Administrație Publică, iar de câteva luni de când a fost emisă hotărârea ÎCCJ, președintele Adrian Gâdea a considerat necesar ca Magheru să rămână în instituție, pe o funcție de consilier la cabinetul vicepreședintelui Mihai Pisică.
Nu se mai poate acum! De ce? Pentru că în data de 7 martie 2025, s-a publicat în Monitorul Oficial o Ordonanță de Urgență, care prin articolul IV aduce modificări la Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Mai exact, la articolul 38 din lege se introduce un alineat nou, cu următorul cuprins: ”raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplinește condițiile de pensionare și pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condițiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei”.
În aceleași condiții, Maria Stoian trebuie să elibereze biroul pe care l-a ocupat ca și consilier al vicepreședintelui de CJ, Mircea Dumitrescu. Din informațiile noastre, fostul deputat nu a apucat să lucreze la noul job decât câteva zile, pentru că se regăsește în aceeași situație ca și Magheru (vineri, 7 martie s-a publicat ordonanța în Monitorul Oficial, iar la Consiliul Județean Teleorman, documentul a ajuns marți, 11 martie).
Cinci zile de la publicarea în M.O. a ordonanței au la dispoziție administrațiile să se reorganizeze.
Comentarii despre acest post