Nu de puține ori, am aflat că pompierii, care erau în timpul liber au sărit în flăcări sau au fost primii care au acordat primul ajutor medical pentru a salva viața unor persoane.
Se spune că odată ce ai pășit pe porțile unei instituții care are în grijă salvarea vieții și a bunurilor cetățenilor, cu greu mai vrei după ani și ani, să renunți. Cu toate acestea, vine o vreme când, oricât de pasionat ai fi de meseria pe care o desfășori, trebuie să lași locul celor mai tineri și să te bucuri de o perioadă relaxantă, la pensie.
Misiunea salvatorilor, însă, nu se termină nici după ce se pensionează. Ei nu pot sta nepăsători, pe margine, să privească cum viața semenilor este pusă în pericol.
Un singur om a salvat viețile accidentaților
Pentru că ei cunosc cel mai bine situațiile din teren și modul de intervenție în diferite cazuri de urgență, salvatorii care ajung la locul unui eveniment, chiar dacă sunt în timpul liber știu foarte bine ce informații să furnizeze pentru o bună desfășurare a misiunilor. „Ieri, la accidentul rutier produs pe raza localității Islaz, cu patru persoane rănite grav, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, o voce rece de bărbat, stăpân pe sine, a furnizat dispeceratului integrat din cadrul ISU Teleorman toate datele necesare cu privire la situația victimelor și a măsurilor ce trebuie luate astfel încât să se poată aloca suficiente resurse umane și mijloace tehnice pentru gestionarea corectă a situației de urgență. Până la sosirea echipajelor de intervenție profesioniste, apelantul a reușit să mobilizeze câțiva cetățeni care se aflau în apropiere pentru a-l ajuta în asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor prin decuplarea bornelor de la baterie, verificarea existenței scurgerilor de carburant și pregătirea stingătoarelor de la autoturisme. Având în vedere că una dintre persoane era grav rănită, în stare de inconștiență, cu pericol de asfixiere, acesta a luat imediat măsuri pentru a-l pune în poziția lateral de siguranță, fiind pregătit să înceapă manevrele de resuscitare în cazul în care ar fi încetat să respire. Din fericire, la fața locului au ajuns și primele echipaje de salvatori, pompieri și personal medical, care au preluat victimele. OMUL despre care vorbim în întâmplarea de ieri, este un pompier trecut în rezervă cu drept la pensie în ziua de 20 iulie a.c din cauza unor probleme de sănătate ce i-au afectat sever mobilitatea la membrul inferior drept, după o activitate de 13 ani în cadrul Detașamentului de Pompieri Turnu Măgurele. El este plt. adj. șef (r) MIERTOIU EMIL MARIAN, conducător auto (autospeciale) cu pregătire paramedicală, care și-a desfășurat activitatea de cele mai multe ori pe autospeciala de descarcerare sau pe ambulanța de prim ajutor calificat B2 – SMURD.
Instinctul său de salvator l-a determinat să sară în ajutorul semenilor fără să mai stea pe gânduri, dovedind încă o dată calitățile sale umane extraordinare, în care profesionalismul, spiritul civic și responsabilitatea față de oameni sunt la loc de cinste”, așa ne-a prezentat biroul de presă al ISU Teleorman întâmplarea de ieri.
Chiar dacă instituția a pierdut un profesionist desăvârșit, societatea civilă a câștigat un sprijin, un ajutor, care se poate baza. Conducerea ISU Teleorman îi mulțumește pentru că nu a uitat că la bază este un salvator, lăsând la o parte toate problemele de sănătate pe care le are.
Comentarii despre acest post