Are cineva habar, și aici mă adresez cetățenilor români cu drept de vot, născuți după ’90, cum se „joacă” în politică? Ce înseamnă pentru o țară „de mână a zecea” (n-o spun eu, o spun specialiștii), așa cum este România, să nu reușești să convingi, cu propriii tăi oameni, alegătorii că tu chiar vrei binele poporului?
Unde s-a greșit? De ce nu reușim nicicum să ieșim din acest cerc vicios al neîncrederii? Și aș putea să adresez alte câteva zeci de astfel de întrebări retorice, pentru că sunt retorice, chiar nu aștept răspuns…
În altă ordine de idei, duminică am avut alegerile parlamentare. Evident, cele două mari partide, respectiv PSD și PNL nu au reușit să obțină majoritate în Parlament, însă, din păcate, este și greu să negocieze, având în vedere celelalte partide care au trecut pragul electoral. Scrutinul și surpriza! Cam așa s-ar descrie alegerile din ultimii ani, din România. De data aceasta, un partid nou înființat, AUR a scos un scor, nu onorabil, foarte bun, reușind să scoată din legislativ doi oameni politici recunoscuți, doi foști premieri, și anume Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. Cine sunt oamenii care compun acest partid? Ce ne-au transmis în campanie? Sunt întrebări la care ne pot răspunde alegătorii lor. Practic, nu știm mare lucru despre ei, doar că acum „încurcă” partidele care ar putea crea o majoritate, care să conducă această țară sau ce a mai rămas din ea.
N-avem educație politică, nu știm cum se creionează o majoritate (bine, știm că măcar putem să adunăm procentele, dar nu înțelegem că în cabina de vot e important să ne gândim la viitor și nu la a pune ștampila pe un partid necunoscut doar pentru a da un vot negativ), nu ne interesează soarta românilor, la nivel global, ci ne interesează strict interesul propriu.
Pe de altă parte, nici cele două mari partide nu au înțeles ce vor alegătorii, nu iau pulsul din teren și cred că, doar trăgând sforile și „aranjând” cu conducătorii, pot scoate scoruri neașteptat de mari. Lovitura primită de toți, cunoscând rezultatul în acest moment doar din numărătoarea paralelă, vine și ne demonstrează, încă odată, deși nu mai era cazul, că oamenii sunt imprevizibili, că nu sunt educați din punct de vedere politic. Lecția de politică nu a fost învățată nici după 30 de ani de la revoluție….Păcat!
Comentarii despre acest post