În cadrul conferinței de presă organizate ieri la sediul ISU, inspectorul șef, Florin Pîngă a declarat că s-a întrunit deja Comitetului pentru Situații de Urgență, iar fiecare autoritate cu atribuții în gestionarea unor eventuale dezastre știe ce are de făcut.
Faptul că Dunărea a făcut ravagii la Budapesta, acolo unde debitul apei a depășit cu mult cotele de avertizare, dar și faptul că meteorologii au emis diferite atenționări meteorologice de cod portocaliu de ploi abundente, a determinat instituțiile locale să monitorizeze zonele din Teleorman, respectiv de la Islaz și de la Pietroșani. Se așteaptă ca săptămâna viitoare, debitul apei să ajungă în județul nostru cu aproximativ 9.500-9.800 mc pe secundă. Reporterii explozivnews24.ro au contactat primarii celor două comune pentru a afla cum merg pregătirile. La Pietroșani, edilul Emil Picu dă asigurări că nu vor exista probleme.
”Nu avem nici cea mai mică problemă, există inclusiv o perdea forestieră, ba, mai mult digul nu are nicio fisură, nu există niciun risc de inundații, indiferent de cotele Dunării. Am primit înștiințările de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și monitorizăm permanent situația”, a declarat primarul Pietroșanului.
În schimb, la Islaz, așa cum bine se cunoaște, reprezentanții Apelor Române, instituție care supraveghează și are atribuții în domeniu au identificat spărturi în dig. Sunt două puncte pe unde apa ar putea inunda în primă fază câmpul, în speță terenurile agricole, iar mai apoi, dacă debitul este unul foarte mare și precipitațiile sunt abundente, în intervale scurte de timp, pot ajunge până la gospodăriile cetățenilor.
”Reprezentanții SGA Olt sunt prezenți în localitatea noastră. Linia de apărare este întreruptă în zona Moldoveni – Islaz, pe o distanță de 530 de metri. În acest moment s-a refăcut această linie de apărare, cu mii de saci cu nisip și panouri de aluminiu cu prelată pentru a preîntâmpina eventualele inundații. Riscul este minim, pentru ca apa să iasă din matcă, este foarte greu. Noi am luat, oricum, toate măsurile, asigurăm inclusiv permanența”, a precizat și edilul din Islaz, Ionel Geară.
Chiar dacă primarul exclude varianta inundațiilor, locuitorii din zonă au fost informați despre situație, iar Comitetul Local, împreună cu cel Județean pentru Situații de Urgență, Apele Române, Prefectura și toți factorii implicați comunică 24 de ore din 24 pentru a nu fi luați prin surprindere de posibila viitură. Inspectorul șef al ISU Teleorman a mai precizat în conferința de presă faptul că în seara aceasta, meteorologii vor transmite cele mai recente informări cu privire la vreme. La rândul lor, pompierii de la Zimnicea și Turnu Măgurele sunt pregătiți în orice moment să intervină, dacă situația o impune.
Comentarii despre acest post