O statistică pe care reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, de care aparține și județul nostru, pe care au făcut-o publică recent arată că în perioada ianuarie – septembrie 2024 au fost identificate 299 de persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut (271 persoane în 2023).
În acest context, instituția a fost dotată zilele acestea cu tehnică specială pentru executarea misiunilor de supraveghere a frontierei. Astfel, patrulele dispun acum de dispozitive cu termoviziune, care vor fi folosite atât pe timp de zi, cât și pe timpul nopții.
”Cel mai important aspect este acela că binoclul poate face atât fotografii dar şi înregistrări, atât pe modul normal cât şi în sistem termic, iar imaginile pot fi transmise către structurile operative şi de coordonare ale Poliţiei de Frontieră care le analizează şi care le pot exploata în interes operativ. Acesta este un dispozitiv mobil, care oferă aproape aceleaşi capabilităţi ca o autospecială cu termoviziune, dar cu care se poate interveni cât mai aproape de linia de frontieră, respectiv de fluviul Dunărea, ele fiind folosite la frontiera cu Bulgaria.
Dronele utilizate pentru supravegherea frontierei de stat a României, cum ar fi cele din seria Matrice 30T, sunt echipamente avansate destinate monitorizării și colectării de informații atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Aceste drone sunt echipate cu camere de înaltă rezoluție, senzori termici și alte sisteme sofisticate care le permit să detecteze și să urmărească mișcările din zonele de frontieră în orice condiții meteorologice. Pentru operațiunile de zi, ele folosesc camere optice performante care oferă imagini clare și detalii precise, permițând identificarea vehiculelor, persoanelor sau altor activități suspecte. Noaptea, dronele sunt dotate cu senzori infraroșu și camere termice, ce detectează diferențele de temperatură și permit identificarea obiectelor sau persoanelor, chiar și în întuneric total.
Autospecialele cu termoviziune utilizate de poliția de frontieră sunt echipamente esențiale pentru supravegherea și monitorizarea frontierelor. Ele permit detectarea căldurii emise de oameni și vehicule, chiar și în condiții de vizibilitate redusă (noapte, ceață, ploaie), oferă imagini clare, care ajută la identificarea obiectelor și persoanelor de la distanțe mari”, se mai arată în comunicatul de presă.
Majoritatea persoanelor depistate de polițiștii de frontieră din Giurgiu și Teleorman provin din Irak, Siria, Palestina, Egipt și Afganistan. Chiar în luna septembrie a anului curent, 12 cetățeni străini (11 sirieni și un afgan) au fost văzuți în două ambarcațiuni care traversau fluviul Dunărea în încercarea de a intra în România, aici unde îi aștepta un român. Aceștia au fost identificați și predați ulterior autorităților bulgare, în baza unui acord pe care țara noastră îl are cu Bulgaria. Cetățeanul român s-a ales astfel cu dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.
Comentarii despre acest post