Păi…în primul rând, să ne gândim ce categorie de oameni se întorc zilele acestea din străinătate, și nu ne referim aici la etnie, nicidecum. Ne referim la așa zisele ”pături sociale”. Românii cu locuri de muncă stabile, cu acte în regulă în zonele afectate de acest nou virus nu renunță așa ușor la o viață decentă, pentru a veni acasă. Și, probabil, dacă ne uităm în jurul nostru, sigur vom constata acest lucru.
Dar, hai să vedem ce se întâmplă cu cei care, totuși, ”împinși de dorul nemărginit de familie și țară” aleg varianta de a reveni în țară, acum în plină pandemie. Avioanele nu mai zboară, autocarele nu mai au voie la cărat oameni, rămâne varianta autoturismelor proprii pentru deplasare. Iar, vămile nu duc lipsă de activitate, ba, chiar, culoarele la verificări se întind pe kilometri întregi, cu toate că, autoritățile naționale îi roagă pe românii din afara țării să rămână acolo unde sunt, tocmai pentru a nu răspândi coronavirusul.
Mese regulate, pijamale și prosoape noi
Și, ajung în țară. Și avem și noi repatriați printre aceștia, pe care autoritățile județene i-au plasat direct în carantină (peste 50 de persoane au intrat aseară). Ei nu au voie să meargă la familiile lor, astfel că merg în centre puse la dispoziție de autorități. Tot autoritățile, de data aceasta, cele locale din localitățile unde sunt centrele le oferă celor care 14 zile nu au voie să părăsească locațiile (acestea sunt și păzite), hrană, pijamale și prosoape noi, articole de igienă, șervețele, ce să mai…tot strictul necesar. Fotografiile prezentate nu mai au nevoie de niciun comentariu. Ele sunt făcute astăzi, la Zimnicea, înainte ca produsele să fie transportate la Tabăra ”Dunărica”, transformată în centru de carantină.
Și, cu toate că au la dispoziție toate aceste facilități, mare parte dintre cei care locuiesc provizoriu în aceste centre se plâng de condiții, de mâncare, ș.a.m.d. Ba, mai mult, au distrus mobilierul și ușile acestor spații, au făcut scandal și s-au luat la bătaie (poliția se deplasează aproape zilnic la căminul fostului liceu Rulmentul, unde ”locatarii” sunt agresivi). O să vedem la finalul acestor zile ce mai rămâne din locațiile respective și cine va suporta pagubele, având în vedere faptul că au fost puse la dispoziția autorităților inclusiv moteluri (teleormănenii întorși azi-noapte din zone roșii sunt ”cazați” la un motel din Alexandria, zona Peco).
Care este situația de astăzi a persoanelor din carantină
Potrivit ultimei informări a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, 276 de teleormăneni erau ”cazați” în centre de carantină. ”În acest moment sunt funcționale șase centre de carantină, cu un număr de 332 de locuri și în pregătire încă patru spații, cu peste 200 de locuri de cazare”, se mai precizează în comunicarea transmisă.
Secretarul general adjunct al Guvernului, Cristi Barbu a vizitat astăzi centrul de la tabăra Dunărica, iar împreună cu autoritățile locale și județene încearcă să identifice noi spații de carantină.
Discuții despre acest post