Evenimentul important pentru creștinii ortodocși din Teleorman și nu numai, se anunță în perioada 30 aprilie – 8 mai 2025.
A devenit deja o tradiție, încă din anul 2015, ca în apropierea sărbătorii Sf. Mironoșițe Maria Magdalena, martora Învierii Domnului, ocrotitoarea Mănăstirii Pantocrator din Drăgănești Vlașca să fie organizate pelerinaje, întru cinstirea ei.
„Nu întâmplător, atât Sf. Maria Magdalena, cât și Sf. Împ. Elena, poartă titulatura de întocmai cu Apostolii: una a fost martoră și propovăduitoare a Învierii Domnului, iar cealaltă a descoperit cinstita Cruce a Domnului în cetatea Ierusalimului și a fost principala ctitoră a primelor biserici construite la locul Nașterii Domnului și la locul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, a declarat Arhim. Serafim Baciu, vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului pentru Basilica.ro.

În prima zi de pelerinaj, 30 aprilie, începând cu ora 15:00 și până la 18:00, sfintele moaște vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, lăcaș ocrotit de Sfânta Elena și fiul ei, Sf. Împ. Constantin cel Mare, apoi acestea vor ajunge la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca, în jurul orei 19.30, unde vor rămâne până în ziua de 8 mai.
Racla cu moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena va fi adusă de la biserica romano-catolică dedicată Sfintei Elena din Veneția. Sfânta Împărăteasa Elena a fost îngropată la Roma, însă mai târziu trupul său a fost transferat la Constantinopol. Moaștele Sfintei Împărătese au fost furate de venețieni în anul 1211, în timpul uneia dintre Cruciade. De atunci, sfintele moaștele au rămas în Veneția, pe o insulă ce-i poartă numele, păstrat într-un sicriu de sticlă, într-o biserică romano-catolică.
Sfânta Elena este sărbătorită în Biserica Ortodoxă Română și în Biserica Greco – Catolică în data de 21 mai, împreună cu Sfântul Constantin. În România, aproximativ 1 milion de femei poartă numele numele de Elena, conform datelor Ministerului de Interne.
Comentarii despre acest post