În data de 2 iunie se reiau cursurile pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a. În baza protocolului încheiat la nivel național între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, elevii vor intra la cursurile de pregătire pentru examenele finale doar dacă respectă măsurile impuse de autorități. Și anume, purtarea măștii de protecție (care va fi pusă la dispoziție de autoritatea publică), distanțarea socială și măsurarea temperaturii la intrare, de către personal specializat.
În sălile de clasă nu vor fi mai mult de 10 elevi, iar unele instituții de învățământ au montat inclusiv pexiglas în zona băncilor. Sălile de curs vor fi igienizate și dezinfectante, iar pe holuri vor fi recipiente cu dezinfectanți pentru mâini.
Se tot discută despre igienizare. În ultimele două luni am vorbit doar despre igienizarea spațiilor, a mâinilor, a obiectelor ș.a.m.d. Și, în orașele și municipiile din județ nu sunt probleme de acest gen, deoarece nu mai există unitate școlară care să nu dețină toalete în interior și apă curentă. Dar, ce facem cu școlile care nu au apă curentă în clădiri? Ce facem cu elevii care sunt obligați să meargă la toaletele insalubre din spatele curților și nu au unde să își spele mâinile?
Răspunsul vine de la directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, Stelian Cristea, care ne-a declarat că, în situația în care vom avea astfel de situații, acolo nu se va reîncepe școala. Specialiștii în sănătate publică spun că nu vor face rabat de la nicio regulă atunci când vine vorba de sănătatea copiilor, ba, chiar vor verifica toate unitățile școlare pentru a vedea cum s-au pregătit. O altă situație, care a fost luată în calcul de autoritățile vizează lipsa medicilor de familia și a personalului sanitar din localitățile din mediul rural, DSP va trimite în școala respectivă personal specializat.
Comentarii despre acest post