Despre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-au scris foarte multe articole. Permanent, în această instituție au fost semnalate diverse probleme. În urmă cu câțiva ani, procurorii DNA au fost cei care au ridicat înscrisuri, care ulterior au devenit probe în dosare penale.
DGASPC Teleorman este cea mai mare instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, iar bugetul instituției este stabilit în funcție de necesități. Dacă în urmă cu câteva luni vă prezentam o situație a două centre, unul din Roșiorii de Vede, iar altul din Videle, unde ne-a fost semnalat faptul că nu mai există alimente de bază pentru masa copiilor instituționalizați, astăzi vă arătăm cam ce sume se alocă din bugetul județului pentru îngrijirea minorilor abandonați de familii.
Printr-o hotărâre, adoptată de aleșii județeni (cu mențiunea că nu a contat culoarea politică a consilierilor), la sfârșitul lunii aprilie, s-a stabilit costul mediu lunar de întreținere a copiilor cu nevoi sociale și speciale din centrele rezidențiale și de zi. Așa cum se poate observa în anexa de mai jos, cea mai mare sumă pentru un copil instituționalizat în Centrul Teritorial pentru Protecția de Tip Familial a Copilului cu Handicap Sever Rază de Soare este de 20.000 de lei. În schimb, cei mai puțini bani sunt la Centrul de Îngrijiri și Recuperare de Zi pentru Copilul cu Nevoi Speciale Alexandria, 2.000 de lei pentru un minor.
Dacă ar fi să ne raportăm la o familie normală, unde atât mama, cât și tatăl câștigă un venit mediu lunar de 5.000 de lei (deși suma poate fi considerată mare, dacă ne gândim cât este salariul minim pe economie și cea mai mare parte a locuitorilor acestui județ atât câștigă), cu un copil, care poate avea probleme de sănătate, cu siguranță, respectiva familie nu are posibilitatea materială să cheltuie nici jumătate din sumele pe care aleșii le-au stabilit pentru acești copii instituționalizați. Dar, trăim în România! Interesant de văzut ar fi ce terapii și tratamente li se oferă acestor minori și care sunt rezultatele acestora pe termen lung. Dar, despre asta o să ne ocupăm în viitorul apropiat.
Comentarii despre acest post