Biserica ortodoxă prăznuiește astăzi Botezul lui Iisus Hristos. O sărbătoare mare pentru creștinătate, care aduce în lăcașurile de cult milioane de oameni.
Preoții și slujitorii Domnului țin slujbe și sfințesc apa, care mai apoi este oferită credincioșilor. Toate bisericile și-au deschis ușile și le-au vorbit cetățenilor despre cum și când se folosește aghiasma. La Mănăstirea Sfântul Alexandru din municipiul reședință de județ, sute de credincioși au participat la cuvântarea preoților.
”Apa sfințită astăzi, Aghiasma cea Mare este păstrată cu sfințenie în sfintele biserici și în casele credincioșilor. Ea nu se folosește decât opt zile de astăzi înainte, până pe 14 ianuarie, până la odovania praznicului Botezului lui Hristos, zile în care putem gusta dimineața pe nemâncate din această Aghiasmă Mare, după care nu mai putem să o folosim decât în zile de post și de ajunare (n.r. când se ține post negru). Aghiasma Mare este folosită pentru sfințirea noastră! În biserici sunt sfințite obiectele liturgice, în casele credincioșilor este recomandarea ca această aghiasmă de la botez, Aghiasma Mare, să fie folosită pentru sfințirea obiectelor casnice, care din neglijență s-au spurcat, sunt curățite, spălate și apoi stropite cu Aghiasmă Mare și socotite curate pentru a fi folosite mai departe în folosul credincioșilor”, a explicat PS Galaction, la finalul slujbei religioase.
În biserici se păstrează Aghiasma Mare și poate fi dată credincioșilor și în alte zile. Rânduiala bisericească consideră Agiasma Mare a doua mare sfințire.
”De asemenea, Aghiasma Mare se mai oferă de sfânta noastră biserică celor care din diferite motive, pentru diferite păcate grele, nu au voie să se împărtășească cu sfintele taine, cu Sfântul trup și sânge al Mântuitorului Hristos și acestora, ca mângâiere, li se oferă Aghiasmă Mare, această apă sfințită la Bobotează, care este socotită în rânduiala bisericii noastre ca a doua mare sfințenie, după sfânta împărtășanie. Așadar, ordinea în care luăm aceste lucruri sfinte este aceasta: mai întâi este sfânta împărtășanie, apoi este Aghiasma Mare, apoi este anafura și aghiasma mică, care se sfințește de multe ori în timpul anului și care este ultima în această ordine a lucrurilor sfințite pe care ni le împărtășește biserica nouă credincioșilor”, a concluzionat episcopul Alexandriei și Teleormanului.
Apa sfințită a fost îmbuteliată de reprezentanții bisericii din județul nostru, iar, după ce au fost stropiți cu apă sfințită, creștinii ortodocși au primit Aghiasma Mare.
Comentarii despre acest post