Bucătăria turcească este una dintre cele mai bogate și spectaculoase gastronomii ale lumii. Aceasta îmbină în mod deosebit tradițiile otomane, elementele asiatice și cele balcanice pentru a crea adevărate specialități culinare, apreciate de gurmanzii de pretutindeni. Fiind singura țară amplasată pe două continente, Asia și Europa, Turcia s-a bucurat de-a lungul timpului de așezarea sa geografică pentru a aduce în bucătărie ingrediente inedite și obiceiuri culinare ale altor popoare. Totuși, gastronomia turcească și-a creat propriul stil culinar și a reușit la rândul său să fie muză pentru alte bucătării internaționale.
Fuziune rafinată între Est și Vest
Bucătăria turcească are o istorie îndelungată și este în mare parte moștenirea gastronomiei otomane, care poate fi considerată o fuziune deosebită a bucătăriilor din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și cele din Balcani. Rețetele culinare ale turcilor diferă în funcție de zonă și tradiții, astfel că dacă sudul este faimos pentru cataif, kebab sau baclava, în est se pune accent pe măsline și ulei de măsline. Bucătăria regională a Anatoliei a oferit multe specialități gastronomiei turcești, ca de exemplu manti, dolma, keskek sau gozleme. În termeni culinari, bucătăria turcească este în prezent o combinație de nou și vechi, mare și uscat, bogat versul sărac, Asia și Europa.
Ingrediente tipice pentru gastronomia turcească
Printre alimentele de bază ale turcilor se numără orezul, grâul, bulgurul, carnea de pui și de miel. De pe mesele turcilor nu lipsește ekmek – pâinea turcească, fiind brutării la aproape orice colț de stradă deoarece se coace pâine proaspătă de două ori pe zi. Brânza este un alt produs aflat la loc de cinste. Se servește la micul dejun (kahvalti), alături de măsline, ouă, gem și pâine, dar și în salate ori în deserturile dulci (kunefe). În Turcia se găsește brânză de capră, de oaie și de vacă, dar în regiunea Anatoliei sunt preparate peste 190 de tipuri de brânză diferite, deși multe dintre ele nu părăsesc satul de origine. Iaurtul este și el prezent în bucătăria turcească, fiind adăugat aproape oricărui fel de mâncare. Deseori se amestecă cu mentă și usturoi ca să fie transformat într-un sos răcoritor sau cu apă și sare pentru a obține ayran, cea mai apreciată băutură din lapte.
Des folosite în bucătăria turcească sunt și peștele, carnea de vită, vinetele, ardeii, ceapa, usturoiul, lintea, fasolea sau roșiile. La capitolul fructe, turcii preferă strugurii, smochinele, lămâile, caisele, cireșele, pepenele galben și verde, dar și fisticul, nucile, alunele ori migdalele. În ceea ce privește condimentele, din bucătăria turcească nu lipsesc pătrunjelul, chimenul, piperul negru și cel verde, chimionul, menta, oregano, cimbrul, ienibaharul, paprika sau pul biber, fulgi de ardei iuți aleppo.
Preparate faimoase din bucătăria turcească
Turcii se mândresc cu o mulțime de mâncăruri extraordinare. Kebabul, care vine în diferite forme, este apreciat în lumea întreagă, la fel ca și rahatul lokum, baclavaua turcească sau moussaka. Bineînțeles, nu există persoană care să nu se bucure de renumita cafea turcească, confirmată chiar și de UNESCO ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Turciei.
Micul dejun turcesc este unul special, iar un preparat care contribuie la asta este Menemen, o mâncare cu ceapă, ardei, ouă și roșii. Mercimek Koftesi, chifteluțele vegetale din linte sunt și ele faimoase. Turcii se bucură și ei de propria pizza, denumită lahmacun, dar ies în evidență și cu pilav, sarailie, cataif, kunefe, dolma, borek sau cacik. Astfel de preparate și multe altele la fel de gustoase au atras atenția oamenilor în aproape toate țările lumii, așa că nu există regiune unde să nu poată fi servite mâncăruri turcești. Dacă vrei să te bucuri de savoarea orientală, comandă preparatele culinare preferate la Divan de pe FoodPanda.
Stilul culinar turcesc este unul autentic și deosebit, care a influențat puternic și bucătăria noastră, a românilor. Multe preparate turcești sunt adaptate, reinterpretate și prezentate astăzi ca mâncăruri românești, însă fiecare gastronomie se bucură în continuare de propriul său gust.
Comentarii despre acest post