Dar, să începem cu începutul. Trecut-au mai bine de 30 de zile de când am solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Zimnicea câteva lămuriri privind măsurile pe care le-au luat împotriva unui zimnicean, care nu este prea ”prieten” cu legea.
Mai exact, informaţiile noastre erau următoarele: individul are permisul anulat (a se înțelege faptul că o instanță de judecată nu i-a mai permis să șofeze), încă din anul 2022, însă acest lucru nu l-a împiedicat să se mai urce la volanul mașinii, motiv pentru care polițiștii i-au mai întocmit alte ȘAPTE dosare penale pentru conducerea pe drumurile publice fără a avea acest drept. Și, pentru că nu am înțeles de ce nu s-au luat măsuri mai aspre împotriva bărbatului în niciuna dintre cele șapte situații când a condus fără să aibă permis, am solicitat Parchetului Zimnicea lămuriri în cauză, și în scris, nu așa oricum. Cererea conform Legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public a fost transmisă în data de 2 noiembrie, iar până astăzi nimeni nu ne-a dat vreun răspuns. A, și poate ar trebui să precizăm, solicitarea pe 544 a venit în urma unei discuții telefonice cu Parchetul, al cărui reprezentant ne-a cerut „să facem scris”.
Și pentru o mai bună informare a opiniei publice, vom cita articolul din lege, care ne dă acest drept.
”ART. 7 (1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.
(2) Refuzul comunicării informaţiilor solicitate se motivează şi se comunica în termen de 5 zile de la primirea petiţiilor”, sunt prevederile Legii 544/2001.
Nu mare ne-a fost mirarea însă, când la nicio săptămână de la primirea cererii noastre, după ce polițiștii l-au găsit în trafic încă odată, procurorii din Zimnicea au găsit de cuviință să îl rețină pe șoferul cu pricina. Și nu pentru că nu ar fi de ajuns, în momentul în care a fost tras pe dreapta de oamenii legii, bărbatul a vrut să fugă cu mașina și pentru a-l opri, agentul a spart geamul autoturismului, iar conducătorul auto l-a rănit la mână. Astfel, vorbim și de ultraj, care ce să vedeți…. procurorii nu au considerat că e cazul să coroboreze și această faptă nouă la celelalte. Motivele nu le cunoaștem, pentru că așa cum bine v-am spus, comunicarea cu Parchetul Zimnicea nu există, ba, mai mult, pe linia aceasta de muncă, întâlnim „deficit” în respectarea legislației privind transmiterea informațiilor de interes public.
Comentarii despre acest post