Înainte de a alege mașina potrivită pentru familia ta, trebuie să ai în vedere o mulțime de alte aspecte ce pot influența decizia finală. Câți copii ai, câți îți dorești, ai un câine pe care îl duci regulat în parc, vă place să plecați în concedii cu mașina, toți aceștia sunt factori decizionali ce trebuie analizați înainte de a bate palma cu brokerul auto.
1. Bugetul alocat mașinii
Atunci când spunem buget, nu ne referim numai la achiziționarea acesteia. Tot la buget se încadrează și întreținerea mașinii, consumul acesteia, cât costă pe an asigurările și taxele în raport cu dimensiunea și motorizarea. Pe toate aceste aspecte trebuie să le ai în vedere înainte de a alege mașina potrivită. Deoarece bugetul familiei va avea alte priorități, este bine ca mașina aleasă să fie una cu un consum redus de combustibil și cât mai nouă, pentru a evita achitarea unor taxe mari către stat.
2. Dimensiunea mașinii
Chiar dacă în prezent ai doar un copil, sau poate niciunul, dacă știi că îți dorești o familie numeroasă în viitorul apropiat, ia în considerare să achiziționezi din start o mașină de mari dimensiuni. Aceasta trebuie să poată să transporte toți membrii familiei cu bagajele lor, confortabil și în siguranță.
3. Interiorul mașinii
Chiar dacă aspectul nu este neapărat un criteriu esențial de alegere a unei mașini, în cazul în care vorbim de o mașină de familie acesta este extrem de important. Cu atât mai mult cu cât vorbim de o familie cu copii, acești au tendința de a desena locul în care se afla și sunt cel puțin neîndemânatici cu sucurile și mâncarea. Tocmai de aceea, sfaturile noastre sunt ca:
- Tapițeria să fie închisă la culoare pentru a nu se observa chiar și cele mai mici pete sau urme de tălpi. Chiar dacă tinde să fie mai pretențioasă la zgârieturi sau tăieturi, de pe tapițeria de piele se curăță mai ușor urmele de mâncare, suc sau cariocă.
- Interiorul mașinii trebuie protejat de murdărie, sucuri și resturi de mâncare cu ajutorul covorașelor auto. Pentru portbagaj este recomandată tava pentru portbagaj, mai ales dacă acolo se transportă biciclete, trotinete, triciclete sau sania.
Pe lângă aceste criterii ce țin de aspect, interiorul mașinii de familie trebuie să fie spațios, astfel încât toți călătorii să circule comod. În spate trebuie să intre scaunele de copii, iar atât aceștia, cât și șoferul și pasagerul din dreapta trebuiesă aibă suficient spațiu la picioare. De asemenea, mașina trebuie să fie suficient de înaltă pentru a putea pune și scoate cu ușurință copilul din scaunul auto.
4. Cât de sigură este mașina respectivă?
Un criteriu deloc de neglijat înainte de a decide asupra unei mașini pentru familia ta. Siguranța trebuie să fie mereu pusă pe primul loc, cu atât mai mult cu cât familia are în componență și copii mici. Mașinile de ultimă generație dispun de numeroase sisteme ce contribuie la un condus sigur și frânare eficientă. De aceea, înainte de a opta pentru un model anume, trebuie verificat cu atenție care sunt calificativele obținute de acesta în materie de siguranță.
5. Dotările
Chiar dacă nu par a fi atât de importante ca siguranța sau dimensiunea mașinii, dotările pe care le are aceasta pot transforma o excursie cu mașina într-o experiență extraordinară pentru toți membrii familiei.
- Sistem de climatizare a mașinii separat, astfel încât să creezi o temperatură pentru pasagerii din spate și alta pentru cei din față poate fi soluția salvatoare atunci când copiilor le e frig și ție cald.
- Sistemul isofix îți oferă un plus de siguranță atunci când vine vorba de transportul copiilor.
- Un sistem DVD poate ține copiii liniștiți o bună bucată de drum.
- Suporturi de pahare și cât mai multe spații de depozitare pentru toate obiectele mici, precum carioci, jucării, tablete.
Dacă alegi mașina după ce ai cântărit cu atenție toți factorii ce au rol decizional, poți fi sigur că vei găsi în autoturismul tău un aliat în ceea ce înseamnă plimbările cu familia. Cu ajutorul mașinii perfecte, acestea vor fi memorabile, plăcute, sigure și confortabile.
Discuții despre acest post