Vorbim aici de toate categoriile de consumatori, inclusiv cei casnici, cu toate că specialiștii în domeniu avertizau încă de acum câțiva ani că vom ajunge în imposibilitatea de a achita facturile la energie.
Tot de ceva ani se discută despre energia regenerabilă/verde, care deși implică investiții, acestea pot fi amortizate în scurt timp, iar costurile sunt mici. Mai mult, Uniunea Europeană a deschis mai multe axe de finanțare în acest domeniu, statul român încurajând atât cetățenii, cât și autoritățile publice locale să elaboreze proiecte pentru care pot primi fonduri. Deputatul de Teleorman, social-democratul, Mădălin Borș a transmis astăzi un comunicat de presă tocmai despre acest subiect, iar potrivit datelor, județul nostru are zeci de proiecte depuse, dar din cauza rețelelor și a transportului energiei, acestea nu pot fi implementate.
Cu toate că sesiunea parlamentară încă nu a început, Mădălin Borș a avut o întâlnire cu ministrul Economiei și Energiei, Sebastian Burduja, cu care a avut o discuție referitoare la problemele și oportunitățile din domeniu. Parlamentarul și-a arătat disponibilitatea de a susține obiectivele asumate de minister în 2025, dar, în același timp, a susținut că România are nevoie de o strategie energetică națională regândită, care, în primul rând, să pună accent pe prețuri accesibile pentru cetățeni.
„Energia nu are culoare politică. Indiferent de partid, trebuie să lucrăm împreună pentru a asigura românilor energie accesibilă și pentru a sprijini investițiile private. De aceea, fac un apel către Guvern și colegii mei din Parlament să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat: independența energetică, tranziția către surse curate și sprijinirea cetățenilor prin soluții durabile”, a subliniat Mădălin Borș.
Județul Teleorman are potențial
În ceea ce privește județul nostru, deputatul social-democrat i-a expus ministrului potențialul zonei în ceea ce privește energia regenerabilă. Mai mult, potrivit datelor centralizate, în 2022 aveam 12 proiecte de energie regenerabilă, care însumează 100 MW, toate fiind deja aprobate, iar șase dintre acestea au fost deja finalizate. Între anii 2023 – 2024, Teleormanul a depus 20 de proiecte noi, totalizând 300 MW, în prezent fiind în diferite stadii de realizare. Problema cea mai mare o reprezintă, în fapt, rețelele și transportul, două componente în care sunt necesare investiții.
„Teleorman poate deveni un adevărat zăcământ verde al României. Avem proiecte de investiții în energie regenerabilă ce însumează sute de MW, dar congestiile din rețelele de distribuție și transport rămân o problemă majoră. Este imperativ să găsim soluții pentru a evita ca proiectele aprobate să expire din lipsa evacuării energiei produse. Din păcate, din cauza infrastructurii insuficiente, multe proiecte sunt blocate. Este nevoie urgentă de investiții în rețelele de transport, pentru ca Teleorman să își atingă adevăratul potențial. Așa se face politica – pentru oameni. Este timpul să demonstrăm că prin dialog și viziune putem construi un viitor mai bun, nu doar pentru Teleorman, ci pentru întreaga țară”, a concluzionat parlamentarul teleormănean.
Comentarii despre acest post