Periodic vă prezentăm situaţii în care femeile sunt agresate verbal sau fizic de către partenerii lor de viață, fie că vorbim aici despre soţi sau concubini.
Din păcate nici statisticile poliţiei nu sunt mai bune. Conform oamenilor legii, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2020 aceştia au intervenit peste 400 de evenimente circumscrise sferei violenței în familie, pe această cale fiind emise peste 100 de ordine de protecție provizorii.
O astfel de situaţie a fost sesizată polițiștilor din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Roșiori de Vede. Aceştia au întocmit dosar penal și au emis ordin de protecție provizoriu în cazul unui bărbat din comuna Drăgănești de Vede, care și-ar fi agresat soția.
„La data de 18 noiembrie a.c., în jurul orei 06.00, polițiștii au fost sesizați prin apel la numărul unic de urgență 112 de către o femeie în vârstă de 38 de ani, din comuna Drăgănești de Vede, cu privire la faptul că a fost agresată de către soț, un bărbat în vârstă de 46 de ani. Se pare că, pe fondul consumului de alcool, bărbatul și-ar fi agresat fizic și amenințat soția, în timp ce se aflau la domiciliu. Victimei i-au fost aduse la cunoștință prevederile Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie și a fost completat formularul de evaluare a riscului, rezultatul obținut indicând faptul că există risc iminent, motiv pentru care polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propusă soluție prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Roșiori de Vede” se arată în comunicatul de presă emis de IPJ Teleorman..
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reşedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Comentarii despre acest post