În doar două zile, pompierii teleormăneni au fost solicitaţi la 52 de situații de urgență. Dintre acestea, 38 au fost solicitări ale SMURD, pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale deosebit, şase incendii, dintre care două izbucnite la locuințele unor cetățeni din localitățile Prunaru și Toporu, fără a fi înregistrate victime omenești și patru incendii de vegetație uscată și resturi menajere pe raza localităților Poaiana, Beuca, Banov și Orbeasca de Sus.
Pompierii au mai fost solicitaţi la o misiune de căutare-salvare a unui bărbat de 39 de ani, care s-a rătăcit pe raza localității Segarcea Deal, în timp ce se deplasa spre o fermă. Acesta, din fericire, nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Având în vedere că cetățenii au început activitățile specifice sezonului de primăvară, prin curățarea gospodăriilor de vegetația uscată și distrugerea acesteia prin ardere, pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, pompierii militari recomandă respectarea următoarele măsuri preventive privind folosirea focului deschis:
– desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Săptămâna trecută, un incendiu de proporţii s-a produs în localitatea Islaz. Oamenii care au văzut flăcările au fost impresionaţi de amploarea incendiului. Imaginile nu mai au nevoie de niciun comentariu.
Totodată, pompierii atrag atenția cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
FOARTE IMPORTANT! Arderea resturilor vegetale de pe terenurile arabile şi de pe pajiştile permanente ESTE INTERZISĂ!
Comentarii despre acest post