Nu mai e cazul să reamintim activitatea Spitalului din Videle, care se reduce considerabil de la an la an. Faptul că acolo există o unitate sanitară privată cu capital de stat, singura din România de acest fel, o struțocămilă mai bine zis, e deja cunoscut.
Acum aducem în atenția opiniei publice o situație cel putin bizară. Despre subiect a vorbit Cătălin Dumitrașcu, medic urgentist la UPU Alexandria. Este vorba despre recoltarea probelor de sânge pentru stabilirea alcoolemiei unui conducător auto, prins în trafic în zona Videle.
„Închipuiți-vă că un echipaj de poliție, care prinde un om (n.r. șofer) sub influența băuturilor alcoolice, trebuie să facă o oră până la Spitalul Județean din Alexandria, trebuie să stea o oră și jumătate, două ore pentru a se desfășura toată procedura legală, apoi încă o oră să se întoarcă la Videle. În total sunt patru ore”, a explicat doctorul.
Și dacă o să continuăm analiza medicului, practic, un echipaj de poliție rutieră este indisponibilizat aproximativ patru ore de lucru pentru că unitatea sanitară din Videle nu este obligată de lege să presteze acest serviciu. Managerul unității sanitare, Victor Vîrjoghe se apără și spune că nu i se decontează această muncă și prin urmare, nu o poate desfășura.
„Acest lucru intră în atribuțiile unui Compartiment de Primiri Urgențe sau Unități de Primiri Urgențe, nu a unui spital orășenesc. Nu avem această obligație, sub nicio formă. Spitalul se confruntă cu mari probleme legate de cheltuielile care nu au fost decontate cu Camera de Gardă……. Noi am fi în situația în care am contracta alte produse și servicii, pe care ar trebui să le facem, care nu sunt obligatorii în lege pentru acest tip de spital….. Genul de serviciu pe care îl aduce în discuție dr. Cătălin Dumitrașcu poate fi rezolvat dacă se finanțează acest tip de serviciu”, ne-a declarat managerul Spitalului Videle.
Practic, ar trebui să cunoaștem procedura de recoltare, ca să înțelegem mai bine subiectul. Așadar, am întrebat instituțiile implicate în acest proces al probelor biologice de sânge. Astfel, am aflat că acele kituri speciale sunt achiziționate Spitalul Județean din Alexandria și oferite Serviciului de Medicină Legală. Ulterior, sunt transferate către Camerele de Gardă care le solicită, pentru a fi folosite atunci când sunt prinși în trafic șoferii beți. Ca să fie mai clar pentru toată lumea, acele kituri sunt dotate cu tot ceea ce este necesar pentru recoltare. După ce am ascultat părerile tuturor referitoare la subiect, faptul că la Spitalul din Videle nu se mai fac aceste recoltări din luna noiembrie a anului 2022, este o chestiune de voință a conducerii unității, având în vedere că nu implică nici un alt cost suplimentar, ci doar timpul cadrelor medicale care recoltează.
Am contactat și șefii celorlalte spitale din județ să vedem care este situația și la ei și am aflat că Videle este sigurul spital unde nu se pot recolta probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Dar, așa cum spuneam și la începutul acestui articol, ei au regim special. Ca să nu mai lungim vorba, situația e cam așa: Spitalul Videle are un statut aparte (privat cu capital de stat), nu se pot deconta de la Casa de Sănătate anumite servicii medicale și nici legea nu îi obligă să presteze ce nu e musai. Doar că, efectele acestor decizii se întind și către alte instituții.
Comentarii despre acest post