Sfântul Ioan de Rila a fost primul sihastru bulgar, fiind venerat ca sfânt încă de când era în viață. Legendele spun că animalele sălbatice veneau în mod liber la el și păsările i se așezau pe mâini. Ucenicii săi au fondat mai multe biserici în onoarea sa, inclusiv celebra Mănăstire Rila.
Deși inițial a fost păstor, la vârsta de 25 de ani a devenit preot la mănăstirea Sf. Dimitrie aflată la poalele piscului Ruen. După ce a acceptat viața de călugăr, a părăsit mănăstirea pentru a-și continua traiul în singurătate și rugăciune. Sfântul Ioan de Rila a trăit în izolare în diferite locuri, înainte de a merge în munții Rila, acolo și-a petrecut restul vieții sale în rugăciune într-o grotă sărăcăcioasă și lipsită de confort.
Sfântul Ioan de Rila ar fi săvârșit numeroase minuni cu scopul de a-i ajuta pe oameni, însă acestea i-au adus o faimă nedorită de el, deoarece încerca să ducă o viață de pustnic, dorind să evite contactul cu alte persoane. Însă, un număr tot mai mare de ucenici, mulți tineri credincioși și susținători au construit o tabără în jurul grotei în care sfântul trăia, căutând să obțină binecuvântare de la el. Astfel, Sfântul Ioan a înființat Mănăstirea Rila, care este considerată principala mănăstire a Bulgariei.
Programul liturgic al pelerinajului de la Mănăstirea Pantocrator, județul Teleorman:
Cu ocazia sărbătorii hramului, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca odoare vor fi așezate spre închinare, alături de moaștele Sfintei Maria Magdalena, ocrotitoarea Mănăstirii.
Vineri, 19 iulie, la ora 21.00, moaștele celor doi sfinți vor fi așezate într-un baldachinul special amenajat, credincioșii putând a se închina la acestea. Totodată, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, a Paraclisului Sfintei Maria Magdalena și a Sfintei Liturghii.
În ziua de duminică, 21 iulie, va fi oficiată de dimineață Sfânta Liturghie, iar de la ora 19:00 va avea loc slujba Privegherii în cinstea Sfintei Maria Magdalena.
Luni, 22 iulie, de sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena, va fi oficiată Sfânta Liturghie, de la ora 9:00.
Credincioșii mai trebuie să știe că Sf. Ioan de la Rila este considerat sfântul patron al Bulgariei și al poporului bulgar, fiind venerat pe scară largă atât în țara sa natală, cât și în diaspora bulgară din străinătate. El este privit în mod tradițional ca fondator al Mănăstirii Rila, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO considerat ca fiind unul dintre cele mai importante monumente culturale, istorice și arhitecturale ale Bulgariei.
Comentarii despre acest post