Vitamina B12 mai este cunoscută şi sub denumirea de cobalamină şi este esenţială pentru organism. Aceasta se găseşte în mod natural în alimentele de origine animală (carne, lapte, ouă, peşte), în cereale fortificate şi în drojdie nutritivă. Totodată, este disponibilă că supliment care se poate administra oral, nazal sau injectabil.
Vitamina B12 nu poate fi produsă de organism şi are numeroase roluri în corp. Aceasta susţine funcţia normală a creierului şi este folosită la formarea celulelor roşii şi sinteza AND-ului.
Pentru majoritatea adulţilor, doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2.4 mcg. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui, însă, să crească aceasta doză pentru ca bebeluşul să se dezvolte normal.
Vitamina B12 are beneficii mari pentru organism, ajuta la creşterea energiei, îmbunătăţeşte memoria şi previne bolile de inimă, iar lucrurile nu se opresc aici.
Vitamina B12 participă la formarea eritrocitelor şi previne anemia
Vitamina B12 are un rol esenţial în producerea globulelor roşii din sânge. Globulele roşii sănătoase sunt mici şi rotunde, dar, în cazul unui deficit de vitamina B12, acestea devin mari şi ovale şi nu mai pot circula la fel de bine din măduva osoasă în sânge, ceea ce va duce la anemie megaloblastică.
În cazul anemiei, corpul nu mai dispune de celulele roşii necesare pentru a transporta oxigenul către organe, simptomele fiind de slăbiciune şi oboseală.
Vitamina B12 poate preveni defectele congenitale grave
Vitamina B12 este esenţială în sarcina. Studiile relevă faptul că sistemul nervos şi creierul fătului au nevoie de vitamina B12 pentru a se dezvolta corespunzător. Deficitul de vitamina B12 în prima fază a sarcinii creşte riscul defectelor congenitale, cum sunt cele ale tubului neural şi poate provoca avort spontan sau naştere prematură.
Vitamina B12 susţine sănătatea oaselor şi previne osteoporoza
Studiile au dovedit că persoanele cu deficit de vitamina B12 prezentau o densitate minerală osoasă mai mică decât cea normală. Oasele cu densitate minerală redusă devin fragile în timp şi cresc riscul de osteoporoza.
Vitamina B12 reduce riscul de degenerare maculară
Degenerescenţa maculară este o boală a ochilor care afeceteaza vederea centrală. Studiile au dovedit că vitamina B12 poate ajuta la prevenirea riscurilor de degenerescenţă maculară cauzate de înaintarea în vârstă.
Vitamina B12 îmbunătăţeşte starea de spirit şi ameliorează simptomele depresiei
Cu toate că efectul vitaminei B12 asupra stării de spirit nu este înţeles în totalitate, studiile au dovedit că această vitamină joacă un rol esenţial în sintetizarea şi metabolizarea serotoninei, substanţa chimică responsabilă de reglarea dispoziţiei. Mai exact, deficitul de vitamina B12 poate reduce producţia de serotonină şi poate provoca depresie.
Vitamina B12 este benefică pentru creier
Deficitul de vitamina B12 a fost asociat cu pierderile de memorie la adulţii în vârstă. Astfel vitamina B12 poate juca un rol important în prevenirea pierderilor neuronilor sau a atrofierii creierului care este urmată de pierderea memoriei sau de demenţă.
Vitamina B12 creşte nivelul energetic
Suplimentele de vitamina B12 sunt promovate ca fiind produsele ideale pentru creşterea nivelului energetic. Toate vitaminele din complexul B joacă un rol important în producerea energiei a corpului, iar unul dintre semnele deficitului de vitamina B12 este oboseala.
Aici poţi afla mai multe informaţii despre deficitul de vitamina B12.
Vitamina B12 îmbunătăţeşte sănătatea inimii
Nivelurile crescute din sânge ale aminoacizilor obişnuiţi, numiţi homocisteină, cresc riscurile bolilor de inimă, iar persoanele cu deficit de vitamina B12 prezintă un nivel crescut de homocisteină. Administrarea vitaminei B12 ajuta la reducerea nivelului de homocisteina şi, totodată, a riscurilor bolilor de inimă.
Vitamina B12 este benefică pentru păr, piele şi unghii
Ţinând cont de rolul vitaminei B12 în producţia de celule, aceasta este necesară şi pentru sănătatea părului, a pielii şi a unghiilor. Deficitul de vitamina B12 generează simptome la nivelul pielii, printre care hiperpigmentarea, decolorarea unghiilor, modificări ale părului, vitiligo sau stomatita unghiilor.
Vitamina B12 este eficientă pentru ţinerea sub control a bolii Imerslund-Grasbeck
Boala Imersund-Grasbeck este o boală rară moştenită marcată de deficitul de vitamina B12. Injectarea acestei vitamine timp de 10 zile pe lună pentru toată viaţa este eficientă pentru toate persoanele care suferă de această boală care se manifesta prin absorbţia redusă a vitaminei B12.
Vitamina B12 este eficientă pentru tratarea persoanelor otrăvite cu cianură
Administrarea a 10 grame de hidroxocobalamina, o formă naturală a vitaminei B12, este un tratament eficient pentru persoanele otrăvite cu cianură.
Comentarii despre acest post