Lipsa adăposturilor, dar și a implicării responsabililor în domeniu, face ca, în acest moment, haite de câini fără stăpân să umble nestingherite pe străzi, în mai multe localități.
Un exemplu în acest sens, este chiar localitatea Brânceni, acolo unde zeci de animale aflate în căutare de hrană, umblă pe străzile din centrul comunei, spre disperarea cetățenilor, cărora le este frică să-și mai trimită copiii singuri spre școală. Știm cu toții faptul că la finele lunii ianuarie, un băiat de 13 ani a fost mușcat de o haită de câini în comuna Conțești, o altă femeie din capitală a ajuns la spital, sfâșiată tot de câini și exemplele din țară pot continua. Însă, revenind la Teleorman, zilele trecute, un cetățean ne-a semnalat următoarele aspecte: ”sunt din comuna Brânceni, județul Teleorman în mijlocul comunei se află o târlă de câini foarte periculoși. Copilul meu se află în pericol dimineață când merge la școală și la 12:00 când vine. Am mers la primărie, dar primarul mi-a spus că nu are ce să facă, așa că mi-a rămas doar să fac cunoscut ca cineva să ia măsuri, iar copilul meu să nu fie mâncat de câini”.
Pentru că avem un caz concret, cu ilustrație aferentă și pentru că, nu este singura situație de acest gen din județ, am mers pe firul acestei probleme să aflăm, concret, ce fac autoritățile în acest sens.
”Este o presiune enormă pe mine, pe noi toți din primărie”
Contactat de reporterii explozivnews24.ro, primarul comunei Brânceni, Sorin Gheorghe, a recunoscut că există o astfel de situație în localitatea pe care o conduce, dar, prea multe pârghii nu are pentru rezolvarea ei ,deocamdată. De ce deocamdată? Pentru că există promisiuni.
”Am niște zone, focare, pe care le știu prea bine, în care s-au aciuat câinii ăștia și nu putem să scăpăm de ei. Avem probleme pentru că oamenii, din bună credință, deși eu le spun că nu este în regulă, le oferă mâncare și atunci animalele staționează în zonă, își marchează teritoriul… Eu încerc să rezolv, ba, chiar am avut o discuție săptămâna trecută, la care au participat mai mulți primari din județ, iar de la nivelul Consiliului Județean avem promisiuni că săptămâna viitoare în localitatea Botoroaga se va deschide un adăpost de câini, iar noi vom face contracte cu acesta pentru ridicarea câinilor. Eu dacă găsesc o societate cu care să închei un astfel de contract, o fac și mâine… Există o presiunea enormă pe mine, pe noi toți din primărie. Și eu am copiii și știu cum e”, a fost declarația edilului de la Brânceni.
Având această informație, respectiv faptul că, la nivelul Consiliului Județean se are în vedere o investiție în localitatea Botoroaga, lucru care nu a fost făcut public până acum, am cerut un punct de vedere și președintelui C.J. Astfel, Adrian Gâdea ne-a declarat că nu instituția pe care o conducere investește în centrul respectiv și nu are cunoștință de construirea vreunui adăpost. Deja în momentul acesta, părea că demersul nostru este cumva luat ”în râs”.
”Adăpostul este în construcție”
Pentru că în discuție a fost adusă comuna Botoroaga, l-a contactat și pe primarul Mihail Cojocaru, care ne-a lămurit de fapt cum stau lucrurile.
”Adăpostul este în construcție. Noi am pus la dispoziție terenul și o clădire, le-am concesionat unei firme care se ocupă cu așa ceva și care și se ocupă mai departe de adopții etc. La sfârșitul acestei luni, centrul va fi funcțional, de fapt o parte din el, respectiv 120 de locuri și o să se mai lucreze în continuare până la aproximativ 600 de locuri. Eu am urmărit această lucrare și vă pot spune că sunt construite boxe conform standardelor europene … am tras curent electric, apă, pentru acolo nu era”, ne-a declarat Mihail Cojocaru, primarul comunei Botoroaga.
Ar mai fi de adăugat că investiția de la adăpostul de câini a fost scoasă la licitație, iar firma câștigătoare este din Constanța. Până una alta, până se definitivează acest proiect, important pentru Teleorman, cetățenii trebuie să se ferească de haitele de câini, care își fac veacul pe străzile din județ.
Comentarii despre acest post