Explozivnews24.ro vă prezintă în exclusivitate povestea mai multor teleormăneni care au avut de suferit din cauza unui judecător, pe mâna căruia au ajuns dosare penale ”grele” (și ne referim aici la fapte comise cu violență) și în urma cărora făptuitorii au rămas și în ziua de astăzi nepedepsiți.
Chiar dacă nu ar fi prima instanță din țară unde se amână de mai multe ori pronunțarea unei hotărâri judecătorești (deși se încalcă legea tocmai de către cei care ar trebui să o pună în practică, deoarece Codul de Procedură Penală prevede foarte clar la art. 391 care sunt termenele, respectiv maxim 30 de zile de la încheierea dezbaterilor), la Alexandria, Bosoc sfidează parcă și bunul simț. La o simplă căutare pe portalul instanței de judecată, se poate observa că magistratul are la un singur dosar pe care îl are în lucru, sute de amânări ale pronunțării deciziei. Reporterii explozivnewes24.ro au găsit și 130 de amânări într-o cauză (dosarul a fost înregistrat în anul 2019, când s-a comis fapta, care, evident, astăzi când prezentăm materialul este prescrisă).
”Soțul meu, care era parte vătămată în dosar, a decedat între timp”
Cetățenii din localitățile arondate Judecătoriei Alexandria, care au fost nevoiți (nimeni nu vrea să ajungă vreodată în viață în fața unui judecător, fie chiar și din postura de parte vătămată) să acționeze în instanță diferite persoane și au avut neșansa ca speța lor să ajungă la Samir Bosoc sunt disperați și ne-au sesizat lipsa de implicare a magistratului.
”Este o mare problemă. Este vorba despre lovire asupra soțului meu, fapta s-a întâmplat în anul 2018. L-am mai ținut ei pe la poliție, mă rog…și de când a ajuns la Judecătorie, în 2020, am mai avut noi niște altercații, cauciucuri tăiate la mașină, amenințări asupra fiul meu… Acum fapta s-a prescris și dreptul nostru de a cere daune s-a prescris, soțul meu, care era parte vătămată a decedat între timp, nu atunci, în 2023 a decedat soțul meu, iar noi cu acest dosar suntem în același stadiu: se amână pronunțarea hotărârii. Acum, orice soluție ar da, nu mai are nicio relevanță, dacă s-a prescris fapta. Noi am plătit avocat, expertize etc. Intenționăm să facem o plângere la CEDO. Și dumnealui ca judecător și cei care comit fapte penale, d-aia fac asta, pentru că văd că nu sunt pedepsiți. Eu am înțeles că ar avea ceva probleme, i-a decedat fiul, dar nu-ți poți bate joc de oameni, toți avem probleme, și mie mi-a decedat soțul la 49 de ani, dar asta nu însemnă că mă răzbun pe cei din jurul meu. Dacă nu poți să îți mai desfășori activitatea, dă-ți demisia. Este judecător, trebuie să-și faci meseria. Și cum să nu fie atâtea crime, și atâtea violuri și atâtea bătăi, pentru că s-a creat un precedent, ăla scapă, ăla n-a pățit nimic ș.a.m.d. N-am avut posibilitatea nici să ne adresăm unei alte instanțe printr-o cale de atac, pentru că nu s-a pronunțat în cauză”, ne-a declarat soția defunctului bătut în anul 2018.
Dacă activitatea judecătorului Bosoc nu are avea repercusiuni în societate și în viața unor oameni, situația nu ar fi fost atât de gravă, dar având în vedere faptul că vorbim de fapte din sfera penalului, iar, în mare parte dintre cazurile lucrate de acest magistrat, infracțiunile sunt prescrise și implicit infractorii scapă de răspundere, s-a creat un precedent grav. Cu puțin ”noroc”, orice făptuitor are șanse reale să nu fie pedepsit, dacă dosarul său ajunge la Bosoc.
Un accident produs în 2019, fără hotărâre
Este adevărat că volumul de muncă al unui magistrat este uriaș, că sunt puțini și multe spețe, aspect cunoscut de ceva ani, însă, nu te poți juca cu viața unei persoane și să spui mai apoi că fizic nu ai timp să rezolvi toate cauzele. Să nu vă gândiți că aceasta ar fi explicația judecătorului Samir Bosoc, pentru că, noi i-am cerut un punct de vedere, oferindu-i ocazia de a se apăra, însă a refuzat orice comunicare. O să regăsiți în rândurile de mai jos câteva răspunsuri pe care președintele Judecătoriei Alexandria, Mihai Duță ni le-a oferit în scris. Dar, până atunci o să vă mai prezentăm o altă speță prescrisă.
”Nici nu mai știu câte amânări am în dosar, vă dați seama că sunt trei ani de când aștept o hotărâre. Am făcut cerere către președintele Judecătoriei, văd că nu-mi ia nimic în considerare, cred că de doi ani am depus cerere, nu am primit niciun răspuns la ea nici până în ziua de astăzi. N-am nici drept de conducere, iar serviciul meu presupune să circul. N-am fost băut, nu am lovit pe nimeni, n-am avut viteză, m-am supus tuturor expertizelor cerute (alcooltest, probe biologice), revizii, asigurări la mașină (n.r. firma asiguratoare a despăgubit familia victimei). A fost gheață în ziua aceea, mașina a derapat și am lovit un cap de pod. A mai fost un băiat cu mine în mașină, s-a lovit la cap, a fost la spital și după opt luni a decedat la Centrul din Olteni. Expertiza judiciară spune că nu puteam evita impactul prin frânare, dar în același timp s-a considerat că pasagerul a decedat din vina mea. Nici nu mai știu unde să mă mai duc, la cine să mai apelez, îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, dar vreau să știu și eu ce fac. Judecătorul mi-a zis că vrea să mă vadă fără permis … păi, am stat trei, patru ani deja fără permis, serviciul meu depinde oarecum de carnet”, ne-a mai spus o altă parte într-un dosar penal.
Potrivit unor surse judiciare, Bosoc are acum în lucru mii de dosare de dosare, dar cu toate acestea nimeni nu i-a măsuri și, așa cum este o vorbă care circulă în spațiul public, magistratul este stat în stat.
Toți cunosc situația, nimeni nu face nimic
La o simplă căutare pe google, numele judecătorului apare în articole scrise în urmă cu un an, din care aflăm că CSM l-a sancționat pe magistrat pentru întârzierea rezolvării lucrărilor de trei ori. Prima dată în 2016, când a primit un avertisment, a doua oară în iunie 2023, cu diminuarea salariului cu 10%, iar în noiembrie 2024, cu 15% (sursa: Lumea Justiției). Să nu aveți impresia că cele două situații prezentate sunt singurele spețe de acest fel. Ni s-a mai adus la cunoștință faptul că dă hotărâri de civil în penal, că sunt situații în care respinge ca nefondate anumite sesizări ale părților, iar mai apoi le judecă în lipsa acestora și firul acesta al neregulilor constatate poate continua.
După cum aminteam și pe parcursul acestui articol, Samir Bosoc, originar din Turnu Măgurele, dar care și-a desfășurat activitatea la mai multe instanțe din țară (a fost inclusiv la Botoșani, acolo de unde, spun surse judiciare a fost transferat disciplinar din aceleași motive la Teleorman, prima data la Judecătoria Turnu Măgurele, iar de prin anul 2018, la Alexandria), nu a dorit să ne răspundă nici măcar la întrebările în scris, cu toate că am solicitat o întrevedere față în față. În schimb, șeful său, președintele Judecătoriei, Mihai Duță recunoaște că a primit numeroase sesizări legate de problemele ridicate de noi, ba, chiar s-au dispus două măsuri disciplinare împotriva magistratului între anii 2023-2024. Mai departe în răspunsul transmis redacției explozivnews24.ro, acesta ne trimite pe portalul Consiliului Superior al Magistraturii, la secțiunea Inspecție Judiciară, unde am putea consulta sancțiunile împotriva lui Bosoc. Mai amintește Duță și faptul că președintele Judecătoriei nu poate lua măsuri împotriva judecătorilor, dar că i-a atras atenția colegului său cu privire la situația creată. Cu toate acestea, se pare că nimic nu-l ”atinge” pe magistrat, ba, dimpotrivă, își continuă activitatea în același mod și în aceleași condiții care l-au consacrat.
În speranța că, în țara asta mai există încă puțină decență, ordine publică și implicare, o să încheiem acest subiect (dacă va fi cazul și nu se vor sesiza forurile superioare vom reveni periodic cu alte spețe) cu răspunsul președintelui Judecătoriei Alexandria, la una dintre întrebările adresate:
Reporter: Ce calificative deține la dosar judecătorul Bosoc în ultimii trei ani și cine le-a acordat?
Mihai Duță: Pentru ultimii trei ani de activitate domnul judecător nu a fost evaluat, neîndeplinindu-se perioada prevăzută de lege pentru evaluarea sa. Anterior ultimilor trei ani a fost evaluat și a obținut calificativul ”bine” (calificativele care se pot acorda sunt ”Foarte Bine”, ”Bine”, ”Satisfăcător” sau ”Nesatisfăcător”).
Comentarii despre acest post