Astăzi, însă, vă prezentăm povestea unui tânăr, care deși a fost încercat de viață și a crescut mai mult la voia întâmplării, a reușit o frumoasă performanță la examenul maturității.
Valentin Ignatov, căci acesta este numele băiatului de 18 ani, care a obținut media 9,25 la bacalaureat, ceea ce l-a poziționat primul pe liceu, locuiește într-un centru de plasament. A studiat la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” din Roșiori de Vede. N-a avut parte niciodată în toți anii săi de viață de dragostea mamei, iar pe tatăl biologic nu l-a întâlnit niciodată. Povestea vieții sale ne-a fost împărtășită chiar de Vali, pe care l-am întâlnit în apartamentul de tip familial, pus la dispoziție de stat pentru el și alți câțiva adolescenți părăsiți de familie.
Deși, la prima vedere timid, ba, chiar ușor introvertit, tânărul nu a ezitat nicio clipă, atunci când i-am cerut să ne spună câte ceva despre el. Și a început cu începutul! S-a născut în Brăila, iar femeia care i-a dat viață a ales să-l lase în spital, ulterior fiind preluat în sistemul public de protecție, acolo unde a stat alături de alte două surori la un asistent maternal până aproape de vârsta de 7 ani. Destinul, am putea spune că i-a surâs la un moment dat, pentru că, deși erau frați vitregi, tatăl surorilor sale, un bărbat din comuna Poeni, județul Teleorman a ajuns la Brăila pentru a-și lua copiii acasă. Și, cu toate că nu îi purta numele, pentru a nu-l despărți de fete, omul, ”tatăl meu”, așa cum îi zice Valentin a făcut toate demersurile pentru a-i aduce pe cei trei copii în familia sa. A respectat toate procedurile legale și a reușit. Vali și surorile lui s-au mutat, astfel, la Poeni, în casa bunicilor. Pentru că era nevoit să-și întrețină familia, minorii au fost crescuți de ”bunici”, tatăl fiind obligat să lucreze în București. Despre condițiile din casa sărăcăcioasă din satul Preajba, comuna Poeni, Valentin nu poate spune prea multe, erau îngrijiți, aveau strictul necesar și mergeau la școală, chiar dacă locuința avea doar două camere și un pridvor, care ținea loc și de bucătărie.
Are abilități native de învățare
Școala nu a reprezentat o prioritate pentru tânăr de la început, însă, a reușit să obțină o notă de trecere la evaluarea națională și însoțit de bunică, s-a înscris la liceul din Videle, profil mecanică. Cu toate acestea, recunoaște că a fost atras, chiar și la gimnaziu, de disciplina istorie și chiar dacă nu aprofunda acasă materia, reușea să ia note bune. Nu se gândise niciodată până în acel moment să continue studiile sau ce își dorește să facă pe mai departe. A urmat cursurile până în clasa a X-a, la Videle, reușind cu greu să promoveze în anul următor, timp în care surorile sale au părăsit casa bunicilor și au luat drumul străinătății, plecând în Spania, la mama lor. El nu a vrut! Doar că, din nou intervine soarta, și, la o vizită a echipelor de control la domiciliu, personalul de la asistență socială, care îl aveau în monitorizare află de la bunică faptul că tatăl vitreg era plecat peste hotare la muncă, trecea printr-o perioadă grea și nu-l mai putea întreține. Astfel, ajunge în plasament la un centru de tip familial, la Roșiori de Vede.
Succesul se datorează, în primul rând, profesorilor
Asta se întâmpla în vara anului 2020. Găsește aici sprijin și îndrumare, iar în urma discuțiilor interminabile cu educatorii de centru, aceștia din urmă își dau seama rapid că Valentin trebuie să urmeze calea studiul. Dă diferențe, pe care le promovează cu brio și ajunge într-o clasă de uman, la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” din municipiul Roșiori. Aceasta este momentul în care realizează că sigura variantă pentru a-și schimba destinul este învățatul. A avut noroc de o dirigintă implicată și de profesori care l-au ajutat să-și depășească limitele, iar la bacalaureat a fost primul pe liceu. Laura Dragnea este profesor de engleză și diriginta lui Valentin, iar orele interminabile de discuții, atât telefonice, cât și față în față, au dat rezultate. De asemenea, dascălul de la disciplina limba și literatura română, Gina Staicu, are doar vorbe de laudă la adresa lui Valentin. A rămas și cu o amintire foarte plăcută de la el, într-un an, de ziua ei, tânărul i-a făcut un ”cadou” de suflet, recitându-i în fața clasei una dintre capodoperele scriitorului Mihai Eminescu, Luceafărul. Pentru a-l încuraja să continue școala, profesorii l-au implicat în proiecte și programe școlare, dar și extrașcolare. Pe de altă parte, și educatorul Petruța Chiru, persoana de referință din centrul de plasament i-a oferit toate diligențele lui Valentin: a participat la toate ședințele pe școală, l-a ajutat la teme, l-a ascultat la lecții și rezultatele nu au întârziat să apară. Conducerea Liceului Saligny, în speță directorul Adrian Păun, ne-a comunicat că nu este singurul absolvent din sistemul public de protecție a minorilor care a promovat examenul de bacalaureat, ba chiar se mândresc cu tineri de succes, care lucrează în instituții renumite, atât din țară, cât și din străinătate.
Încheiem această poveste de viață, care am dori să fie un exemplu pentru noi toți și vă spunem că Valentin s-a înscris la Facultatea de Geografie, pentru că își dorește să devină profesor. Mult succes pe mai departe, Vali și ai încredere în tine, pentru că vei reuși!
Comentarii despre acest post