ALERTĂ! Încă un focar de pesta porcină în Teleorman

ALERTĂ! Încă un focar de pesta porcină în Teleorman

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat în comuna Cervenia.

“Pesta Porcină Africană confirmată în județul Teleorman, în probele prelevate de la 2 porci dintr-o gospodărie din comuna Cervenia si de la 3 cadavre de porc mistret depistate pe fondul de vanatoare “ 9 intre Olturi “ pe raza comunei Slobozia Mandra.

Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli in data de 09.11.2018 prin 2 buletine de analiza, probele fiind prelevate de la 2 porci aflați intr-o exploatație nonprofesionala din comuna Cervenia si 3 cadavre de porc mistret depistate pe fondul de vanatoare “9 intre Olturi” pe raza comunei Slobozia Mandra.

În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență aplicant instructiunile din manualul operational de actiune in Pesta Porcina Africana. Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

DSVSA Teleorman solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.Proprietarii animalelor (suinelor) afectate de boala vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic. ,,