Procesul de schimbare a sediului social nu ar trebui să îi fie străin niciunui antreprenor, deoarece oricând poate apărea o situație în care contextul impune acest pas. Cu toate acestea, există afaceriști care probabil nu s-au confruntat cu acest proces până acum, așa că mai departe vei descoperi tot ceea ce presupune.
Indiferent că vorbim despre o schimbare a sediului social în același județ sau nu, depunerea cererii de mențiuni la Registrul Comerțului este obligatorie. Decizia de a schimba sediul social poate exista fie din cauza încetării contractului în spațiul închiriat, fie din cauza mutării afacerii într-o altă zonă. În ambele cazuri, documentele trebuie depuse la ONRC.
Cum este definit un sediu social
Adresa legală sau oficială a unei firme se regăsește sub denumirea de sediu social. Cu alte cuvinte, orice firmă din România are datoria de a stabili un sediu social în momentul înființării firmei. Mai mult decât atât, el trebuie declarat la Registrul Comerțului și dovedit în fața altor autorități. Este obligatoriu pentru orice tip de firmă.
Care sunt situațiile în care este necesară schimbarea sediului social
În majoritatea cazurilor, schimbarea sediului social poate fi necesară din mai multe motive, precum:
- Încetarea contractului de închiriere pentru spațiul destinat sediului social și semnarea unui nou contract pentru o altă locație;
- Mutarea firmei în alt oraș atrage după sine schimbarea sediului social al acesteia;
- Modificarea locației impune, de asemenea, schimbarea sediului;
- Alte motive de ordin economic, precum apariția oportunităților sau chiar diminuarea activităților.
Ce trebuie să ai în vedere la schimbarea sediului social
Procesul de schimbare a unui sediu social implică mai mulți pași, așa că ar trebui să îi aloci destul de mult timp. În primul rând, dacă mai există asociați, trebuie să se întrunească și să hotărască schimbarea sediului social de comun acord. În cadrul acestei întâlniri, ei trebuie să încheie hotărârea adunării generale de schimbare a sediului social. Mai departe, trebuie actualizat actul constitutiv al firmei cu noua adresă de sediu social.
Cum trebuie să procedezi dacă ai în plan să-ți muți sediul social în alt județ
Atunci când te-ai hotărât să-ți muți firma în alt județ, trebuie reținut faptul că radierea din județul inițial se face din oficiu de către Registrul Comerțului, în cadrul aceluiași dosar de schimbare sediu social, fără ca tu să faci ceva suplimentar. Este important de precizat că, atunci când schimbăm județul, iar firma este înființată înainte de luna februarie a anului 2008, este obligatorie o reverificare a disponibilității denumirii la nivel național, întrucât până la acel moment, rezervările de denumire se realizau doar pe plan local. Astfel, trebuie urmați acești pași pentru mutarea unei firme dintr-un județ în altul.
Durata mutării sediului social în același oraș este de 5 zile, iar cea pentru alt județ poate ajunge chiar și până la 20 de zile lucrătoare.
Așadar, acum că ai aflat cele mai importante detalii despre sediul social, nu îți rămâne decât să le pui în practică atunci când ai nevoie. Dacă ai nevoie de ajutor, nu uita că echipa Lextor îți stă la dispoziție.
Comentarii despre acest post