Veste bomba pentru toti soferii prinsi bauti la volan! Ce trebuie sa stii daca ai suflat vreodata in etilotest!

Un avocat din Alba Iulia areusit sa rastoarne in instanta intreg sistemul de valori al Politiei Rutiere. Un soferul baut care a dat in judecata Politia a castigat procesul, pentru ca agentii nu detin dispozitive avizate metrologic.

Practic, aceasta inseamna ca toti soferii testati au fost sanctionati ilegal!

FOTO:Cancan.ro
FOTO:Cancan.ro

Avocatul Mihai Baco l-a reprezentat in doua instante de judecata din judetul Alba pe Bara Levente Hugo, un sofer care a fost prins de politisiti conducand sub influenta bauturilor alcoolice si s-a ales cu o amenda de 675 de lei si suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Omul s-a simtit nedreptatit si a dat Politia Rutoiera in judecata, castigand atat etapa de fond a procesului, cat si recursul. Acum el a fost exonerat de plata amenzii, iar Politia Rutiera a fost obligata sa-i restituie permisul, si totul din pricina faptului ca tocmai politistii rutieri n-au respectat…Codul Rutier.

Doi magistrati de la Tribunalul Alba au hotarat ca probele privind presupusa contraventie a soferului au fost obtinute in mod ilegal. “Aparatul alcooltest marca DRAGER”, folosit de Poliţia Română pentru constatarea contravenţiei prevăzute de art. 102 al. 3 lit. a din OUG 195/2002, nu este omologat şi verificat metrologic, astfel că rezultatele testării cu aceste aparate nu constituie probe judiciare care să poată fi luate în considerare de instanţele judecătoreşti” se arata in decizia judecatorilor de la Tribunal, care au mentinut-o pe cea pronuntata de colegii de la Judecatoria Alba-Iulia.

Agentul a gresit, juristul s-a grabit

La proces, consilierul juridic care reprezenta Politia Rutiera a sustinut ca legea nu ii cere in mod expres sa verifice metrologic la intervale stabilite de timp, aparatul etilotest DRGER, dar judecatorii nu l-au crezut pe cuvant.

“Deliberând asupra apelului înaintat de intimatul IPJ Alba, Tribunalul l-a reţinut ca nefondat, constatând că susţinerea intimatului, conform căreia aparatul etilotest cu care a fost testat petentul nu se supune verificării metrologice periodice de către Biroul Român de Metrologie Legală, fiind un mijloc tehnic certificat omologat şi verificat metrologic, este neîntemeiată”.
“De asemenea, Tribunalul a apreciat că, deşi intimatul IPJ trebuia să probeze fapta imputată petentului acuzat, aceea că a condus sub influenţa băuturilor alcoolice, proba vinovăţiei petentului nu a fost întocmită în limitele legii. Tribunalul a constatat că agentul de poliţie a procedat greşit întocmind procesul verbal doar pe baza testării cu aparatul etilotest, mijloc ce semnalează doar prezenţa etanolului în aerul alveolar expirat, informaţiile de măsurare pe care le furnizează nefiind suficient de exacte, încât să asigure garanţiile necesare pentru constituirea de probe judiciare privind consumul de alcool”

Aparatele nu sunt controlate metrologic

“Etilotestul, acel aparat de tip Drager folosit de Politia Romana, nu este un mijloc de masurare a alcoolului din respiratie avizat metrologic si ale carui rezultate sa constituie probe in fata instantei. Etilometrul este un alt tip de aparat folosit pentru detectarea alcoolului in aerul pulmonar dar care trebuie sa fie verificat metrologic si verificat anual. Doar acesta poate produce probe judiciare, iar Politia Romana nu are asa ceva. Ei au etiloteste, care se pot cumpa de catre oricine din comert si de pe internet. Laboratorul National de Metrologie Legala nu-l accepta ca si mijloc de proba pentru ca nu este precis. Este doar un aparat care poate sa-ti dea o informatie, dar aceasta poate fi eronata. Chiar eu am suflat intr-un asemenea dispozitiv fara sa fi baut nimic, iar aparatul a inregistrat o valoare pozitiva. In Codul Rutier, OUG 195, este specificat in mod clar ca se constata contraventiile privind consumul de alcool cu aparatul etilometru, omologat si verificat anual de Laboratorul National de Metrologie ” a precizat avocatul Mihai Baco.

Procesul castigat de avocatul din Alba Iulia deschide insa o portita pentru toti soferii sanctionati pentru consumul de alcool, daca acestia nu au fost testati ulterior si de catre medicul legist pentru stabilirea concentratiei de alcool in sange. Desi in Romania nu functioneaza precedentul judiciar, de obicei magistratii tin seama de jurisprudenta, iar orice petent are dreptul sa depuna in sprijinul sau o hotarare a unei alte instante, privind o alta persoana, care a trecut prin circumstante similare. Acest lucru va determina Politia Rutiera sa piarda pe banda rulanta procesele cu soferii prinsi bauti, daca oamenii legii nu vor fi dotati cu aparatura de depistare a consumului de alcool, in conditiile legii.

Articol preluat de pe www.cancan.ro

Pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *