Un autoturism Audi a ars ca o torță în localitatea Merenii de Jos

În minivacanța de 1 Mai, pompierii militari teleormăneni au fost prezenți la datorie cu un efectiv de peste 200 salvatori cu 20 de autospeciale de lucru cu apă și spumă, șapte ambulanțe SMURD și două autospeciale de descarcerare, în vederea asigurării măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și acordarea primului ajutor calificat.

De asemenea, pentru a preîntâmpina eventualele probleme în rândul categoriilor de construcții cu afluență mare de public, gen unități de turism și agrement, cluburi, baruri și discoteci, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au desfășurat 4 controale inopinate fiind descoperite mai multe nereguli ce au condus la acordarea de sancțiuni contravenționale, astfel: 9 avertismente și o amendă în cuantum de 500 de lei.

Principalele aspecte urmărite în teren de către pompieri au vizat: exploatarea instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcționarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucționarea căilor de evacuare, instructajul angajaților, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu și existența planurilor de evacuare în caz de incendiu.

Pe lângă identificarea şi înlăturarea potențialelor neconformități pe linia apărării împotriva incendiilor, pe timpul controalelor colegii noștri au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât acesta să-şi însușească și să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le transmită utilizatorilor.

În ceea ce privește situația operativă înregistrată în această minivacanță de 1 Mai, aceasta a cuprins un număr de 63 de intervenții ale echipajelor de paramedici din cadrul Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, 4 incendii (unul la un autoturism, unul izbucnit într-un apartament din cauza unei tigăi cu mâncare uitată pe foc și două incendii de vegetație uscată), 2 accidente rutiere, 1 salvare a unui cățel dintr-o fântână, 1 transport persoană supraponderală, 4 deblocări de uși și 1 misiune de asigurare a măsurilor P.S.I..

 

Incendiu la un autoturism, pagube de cca. 10000 de lei

Dintre aceste intervenții, cea la care s-au înregistra pagubele cele mai mari a fost în localitatea Merenii de Jos, unde un incendiu a cuprins un autoturism Audi.

Cu toate că la fața locului au ajuns rapid pompierii militari din cadrul Detașamentului Videle, cu o autospecială de stingere, focul a reușit să producă pagube materiale însemnate, de cca. 10000 de lei, reprezentând instalația electrică a mașinii și bordul acesteia. Valoarea bunurilor salvate, reprezentând restul autoturismului și bunurile din imediata apropiere, a fost apreciată la suma de 30000 de lei.

Din primele cercetări efectuate și din relatările proprietarului, a reieșit că focul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la instalația electrică.

 

Pompierii recomandă…

Având în vedere că statistica specifică acestei perioade relevă o creștere a numărului de incendii, în special pe fondul igienizărilor de sezon, le reamintim cetățenilor că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de până la 6.000 lei.

Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens şi cu respectarea următoarelor reguli şi măsuri pentru utilizarea focului deschis:

 1. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă;
 2. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare;
 3. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurând supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
 4. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
 5. a) condiţii meteorologice fără vânt;
 6. b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
 7. c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 8. d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
 9. e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 10. f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 11. g) supravegherea permanentă a arderii;
 12. h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizați pentru a acționa cu operativitate în sprijinul semenilor.

Pe aceeași temă