Tragedie aviatica in Apuseni

Accident aviatic ApuseniUn avion de mici dimensiuni s-a prăbușit, luni, la scurt timp după ora 16.00, la limita dintre județele Alba și Cluj, într-o zonă muntoasă din Apuseni, aflată între Scărișoara și Beliș-Fântânele. Avionul avea la bord șapte persoane – medici, asistenți și personalul aeronavei. Aparatul de zbor a decolat din București și se îndrepta spre Oradea, pentru a preleva organe pentru transplant.

Echipaje SMURD, jandarmi montani și salvamontiști au plecat și din județul Alba, pentru a ajuta ca oamenii să fie găsiți cât mai rapid. Echipele de intervenție nu au reușit să identifice locul unde ar fi căzut aparatul decât după câteva ore.

Potrivit unuia dintre supraviețuitori, în zona respectivă pilotul a încercat să facă o manevră de degivrare (curățare a gheții de pe aripi), care nu a reușit. Pilotul a înțeles că se va prăbuși și a încercat o aterizare forțată pe vârful unui munte.
După 6 ore de la incident echipele de intervenție au reușit să descopere epava avionului și să înceapă operațiunea de salvare a victimelor. Peste 200 de persoane (jandarmi, salvamontiști, echipaje SMURD,  localnici și chiar și câțiva membri ai Transsylvania Offroad Club) au fost implicate în operațiunea de salvare. Timp de 5 ore, informațiile au fost contradictorii. Până la descoperirea avionului de către echipajele specializate, doar pilotul rămăsese încarcerat în carlingă, restul pasagerilor reușind să iasă din epavă și să-și acorde reciproc primul ajutor până la sosirea echipelor de salvare.

avion-albaAvionul a fost descoperit de un pădurar din Horea. Două persoane au decedat. Celelalte cinci au fost salvate și au fost transportate la spital, în Cluj.

Omul care a găsit avionul se numește Argentin Todea și este pădurar în Horea. „Pilotul era încarcerat, iar domnișoara era în șoc hipotermic. Ceilalți pasageri, unul se văita că-l doare stomacul, la altul era lovit la ochi. Am luat domnișoara, am făcut o targă din lemne și am dus-o jos. Le-am dat oamenilor din avion hainele de pe noi ca să se încălzească. Acum lăsați-mă, că am treabă”, a spus pădurarul.