Rîsu’ – plînsu’ constituțional | Iohannis nu e obligat să-l numească premier interimar pe Găbiță Oprea

“Maine dimineata voi trimite Presedintelui Romaniei solicitarea ca, in baza art. 107 din Constitututie, sa-l desemneze pe Vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributele functiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea sedintelor de Guvern)“, a scris azi Ponta pe facebook.

În adresa pe care urmează să i-o trimită lui Iohannis (vezi mai jos), Ponta îi sugerează lui Iohannis să-l numească interimar pe Gabriel Oprea.
Singura problemă, însă, e că Ponta nu-l poate obliga pe Iohannis să-l numească pe unul sau pe altul.

ponta-imposibilitate

Să citim Constituția, invocată de Ponta (articolul 107, alineatul 3):

“Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.”

Așadar, Constituția zice așa: “Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar”. Dar Constituția nu precizează pe cine numește președintele ca interimar, lasă decizia la libera alegere a șefului statului.

Să citim și din legea 90/2001, invocată tot de Ponta (articolul 9, alineatul 1):

“Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile.”

Deci: “Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar”. La fel ca în Constituție, deci.

Mă gîndesc, deci, că Iohannis l-ar putea numi interimar pe Nicolicea. Sau pe Liviu Pop, nu?

sursa: nasul.tv

Pe aceeași temă