Primarul din Alexandria, deranjat de dezvăluirile exclusivNEWS.ro cu privire la banii dați pentru Biserica Sf. Mina

Primarul municipiului Alexandria, Victor Drăgușin a răbufnit pe pagina sa de facebook, dernajat de faptul că exclusivNEWS.ro a publicat un articol cu privire la sumele de bani alocate de Primăria pe care o conduce, pentru ridicarea Bisericii Sf Mina din oraș. În 7 ani, Catedrala a primit 16 miliarde de lei de la Primăria Alexandria, însă nici până azi, aceasta nu este terminată.

În loc să dea explicații despre sumele colosale de bani atribuite în 7 ani de zile, Bisericii Sfântul Mina din Alexandria, fără să verifice modul în care sunt cheltuiți banii, primarul Victor Drăgușin se atacă pe pagina sa de facebook și acuză exclusivNEWS.ro că denigrează Biserica Ortodoxă Română.

„Doresc să salut prezenţa în spaţiul virtual al unei noi publicaţii de ştiri! Normal, un subiect abordat acum câteva zile, se referă la subsemnatul şi demersurile mele de cînd sunt primar, prin care Consiliul Local a cofinanţat lucrările de edificare a catedralei SF. Mina din zona PECO. Şi pentru că trebuie să fie o treaba necurată la mijloc, preotul paroh care este şi vicar episcopal, este îmbrăcat în straie sumbre, cu parfum cel puţin dubios. Dragă redacţie, vă informez că am fost două mandate reprezentantul Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului în Adunarea Naţională Bisericească (8 ani), că eu cred că ridicarea unei biserici în zona PECO (cerută de biserică şi cetăţeni) este o obligaţie a mea că Primar, că am propus Consiliului Local şi finanţat şi lucrări la bisericile adventiste şi baptiste din oraş şi acum lucrez la un proiect de HCL pentru biserica Penticostală, că toate (fără excepţie) bisericile ortodoxe au primit sume de bani pentru reparaţii sau investiţii în perioada de când conduc acest oraş. Vă informez de asemenea, că voi continua aceste iniţiative PENTRU CĂ ELE SE ADRESEAZĂ CREDINCIOŞILOR ŞI NU PREOŢILOR SAU PĂSTORILOR! Dezavuez public orice intenţie directă sau voalată de a denigra Sfânta noastră Biserică, în momente grele pentru români, urmare a unor demersuri naţionale repetate de distrugere a valorilor tradiţionale în care românii au crezut şi cred din ce în ce mai puţin: Biserica şi Armata ! Să nu uităm campaniile duse de o parte a presei naţionale, acum puţini ani, prin care au fost susţinut denigrate aceste instituţii fundamentale ale statului român, alături de alte clase sociale respectabile: poliţişti, medici, profesori, etc. Voi folosi întreaga mea capacitate şi putere, conferită de statul român, urmare a votului pe care mi l-aţi dat Dvs cu un procent de 75%, pentru a apăra aceste valori sacre! Nici nu vreau să mă gândesc că la mijloc ar fi interese confesionale ostile Bisericii Ortodoxe Române! Dacă cineva a greşit, trebuie să plătească! Am reţinut remarcă unui înţelept cărturar: Atunci cînd nu rezolva legea, rezolva Divinitatea!”, a scris primarul pe Facebook.

Însă niciun cuvințel despre stadiul actual al bisericii și despre cele 16 miliarde de lei alocați în 7 ani de zile din banii contribuabililor. Cum este oare posibil ca autoritate locală să aloci an de an bani pentru ridicarea unei biserici dar să nu verifici în cel fel se cheltuiesc banii?!!!

exclusivNEWS.ro nu a atacat nicio secundă Biserica Ortodoxă Română, ci doar a prezentat sumele de bani primite de Biserica Sf. Mina atât de la Primăria Alexandria cât și de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Însă domnul primar din Alexandria, Victor Drăgușin înțelege prin prezentarea sumelor de bani alocate ridicării lăcașului de cult, un atac la Biserică.

Catedrala Sfântul Mina de pe strada Dunării din municipiul Alexandria înghite an de an, bani, dar lucrările stagnează. Nici țipenie de muncitor la lăcașul de cult început în anul 2001. preotul Nicu Chiriță, mâna dreaptă a Episcopului Teleormanului și Alexnadriei, Galaction Stângă, spune că lucrările se vor relua abia în primăvară.

Imaginile surprinse de corespondentul exclusivNEWS.ro la Alexandria, arată un șantier abandonat, invadat de buruieni și nicio urmă de muncitori. Alexăndrenii care locuiesc în zona bisericii spun că de luni bune nu se lucrează.

Întrebat de ce stagnează lucrările la Catedrală, deși anual primește fonduri, preotul Nicu Chiriță susține că a primit târziu fondurile, pe final de an, că se lucrează în interiorul bisericii la structura de rezistență și de aceea nu se văd progrese în exterior.

”Oamenii nu văd de afară ce se întâmplă înăuntrul Catedralei, unde se lucrează foarte mult la structura de rezistență”, a spus Preotul Nicu Chiriță.

Dacă vineri, Preotul Nicu Chiriță spunea că a cheltuit în 14 ani doar circa 10-12 miliarde de lei vechi și nu confirma că ar fi primit de la Primăria Municipiului Alexandria 16 miliarde de lei și de la Secretariatul de Stat pentru Culte 20,6 miliarde de lei, sâmbătă, acest-a s-a răzgândit și a spus că nu contestă nicio sumă primită și că poate justifica banii.

”Nu le contest aceste sume. Tot ce ați primit ca și cifre de la cele două instituții sunt adevărate. Nu contest nicio sumă de bani primită. Există un diriginte de șantier, există control financiar intern. Toți banii care s-au primit de la început și până acum sunt justificați cu documente”, a declarat Preotul Nicu Chiriță.

Și în privința devizului general a Catedralei, preotul s-a răzgândit de pe o zi pe alta. Dacă vineri susținea că la început în 2001, proiectantul a stabilit ca suma totală de finalizare a bisericii este de 85 miliarde lei vechi, sâmbătă, Nicu Chiriță a spus că în 2012 s-a reevaluat devizul și s-a stabilit că mai e nevoie de alte 80 miliarde de lei vechi ca să termine Catedrala Sf. Mina din Alexandria.

Și nu este singura răzgândeală a preotului Nicu Chiriță. Vineri susținea că a oprit lucrările la Catedrală întrucât nu mai are niciun ban în visterie. Sâmbătă, preotul a declarat că mai are o parte din banii primiți de la Secretariatul de Stat pentru Culte, 2,5 miliarde de lei. NIcu Chiriță a spus că a primit această sumă de bani pe final de 2014, și pentru că nu a avut când să îi cheltuie în 2014, i-a păstrat și poate reîncepe lucrările la sfârșitul lunii martie 2015, pe motiv că poate utiliza banii primiți în 2014, și în 2015.

Potrivit datelor furnizate exclusivNEWS.ro de Primăria Municipiului Alexandria, în perioada 2008-2014, Catedrala Sf. Mina a primit 1,616, 379,48 lei, adică peste 16 miliarde de lei vechi.

În timp ce Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat bisericii, în perioada 2007 și 2014, suma de 20,6 miliarde de lei vechi. Adică un total de 3.676.379.48 lei noi. Sumele sunt parțiale întrucât inițial informațiile erau că în 2008 a început construirea Catedralei.

Pe aceeași temă