Pesta porcină ia amploare în Teleorman! Încă un caz de pestă porcină africană în satul Cucuieți

Al doilea caz de pestă porcină confirmat în Teleorman, la o gospodărie din Cucuieți

Pesta porcină ia amploare în judeţul Teleorman, iar lupta împotriva acestui virus este extrem de grea. Două focare de pestă porcină au fost descoperite în Teleorman: unu în localitatea Slobozia Mândra, la granița cu județul Olt, și unul în satul Cucuieți, comuna Scrioaștea.

CITESTE SI:  Primul caz de pestă porcină confirmat în judeţ

Măsuri sporite de protecție și în Brebina și Gresia Al doilea caz de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat, la nivelul județului Teleorman, într-o gospodărie din satul Cucuieți, comuna Scrioaștea, informează DSVSA Teleorman.

Totodată, o a doua suspiciune, în cazul unui porc provenit dintr-o gospodărie din localitatea Drăgănești Vlașca, a fost infirmată de analizele de laborator. În cazul cazului confimat de pestă porcină, din localitatea Cucuieți, au fost deja luate măsurile imediate ce se impun în astfel de cazuri, încă din momentul în care proprietarul gospodăriei a anunțat autoritățile.

Totodată, în cadrul ședinței extraordinare a Centrului Local de Combatere a Bolilor de joi, 18 octombrie, au fost adoptate alte măsuri ce au drept obiectiv limitarea răspândirii virusului la nivelul județului. Sub strictă supraveghere sunt, potrivit planului de măsuri, și localitățile Brebina și Gresia, aflate în imediata apropiere a satului Cucuieți.

Potrivit directorului DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, spre deosebire de cazul de pestă porcină africană confirmat, tot în această săptămână, la Slobozia Mândra, când a fost vorba despre un porc găsit la marginea pădurii, la Cucuieți este vorba despre un porc dintr-o exploatație, în gospodărie aflându-se alți patru porci.

„Acesta este un caz care se leagă de celeltalte cazuri de pestă porcină confirmate în țară, porcul se afla într-o exploatație în care mai erau alți patru. Suntem înconjurați de județe în care sunt focare de pestă porcină, încă nu putem să ne explicăm cum de cazul confirmat la Cucuieți este la așa mare distanță de focarele din Giurgiu, practic a traversat județul… Noi am luat deja măsurile imediate ce se impun în astfel de cazuri, urmărim să limităm răspândirea virusului.

Facem un apel la oameni să nu se apuce să taie porcii, pentru că acesta este cel mai mare pericol de răspândire a viruslui. Mai mult decât atât, există pericolul ca virusul să fie cantonat în congelatoare și să ne trezim peste ceva timp că și alte cazuri”, a precizat Iulian Ianculescu, direcotrul DSVSA Teleorman.

 

Pe aceeași temă