Pesta porcină ”bate” la porțile Teleormanului

Dacă, deocamdată, nu a fost încă semnalat nici un caz de pestă porcină în Teleorman, nu există însă nici pe departe vreo speranţă că virusul ne va ocoli. Din contră, sigur în perioada imediat următoare boala va fi necruţătoare şi în gospodăriile şi fermele din Teleorman… De altfel, sunt deja câteva semne că ceva se întâmplă şi virusul vrea să intre pe teritoriul judeţului.

La Roșiori s-ar fi găsit sub un pod de pe drumul spre Spitalul de Pneumoftiziologie, o bucată mare de carne de porc aruncată la întâmplare, iar la Zimnicea pe malul Dunării un purcel mort.

Atât de la Roşiori, cât și de la Zimnicea s-au luat deja probe şi au fost trimise la laboratorul Central de la București, urmând ca luni să fie dat rezultatul analizelor în funcţie de care se vor lua pentru fiecare zonă şi localitate măsurile de urgentă pentru protecţia gospodăriilor populației din judeţ şi, bineînţeles, a fermelor.

Să mai adăugăm şi faptul că virusul pestei porcine a fost semnalat şi în unele localităţi din judeţele învecinate, respectiv Giurgiu şi Ilfov.

În acest sens, indiferent de rezultate, luni se va trece la constituirea Comandamentului de urgenţă sub directa responsabilitate a prefectului de Teleorman, Florinel Dumitrescu, şi, implicit, a directorului executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman, dr. Iulian Ianculescu.

Tot la această întâlnire va fi prezentat şi planul de măsuri pentru izolarea pestei porcine acolo unde este cazul, pe o rază de 10 kilometri.

În asemenea condiţii, este recomandat ca în fiecare gospodărie, în special din mediul rural, unde se cresc porci, oamenii să-şi ia unele măsuri de precauţie, bine știute de ei, pentru a nu pierde tot… pesta porcină nu va ierta nimic

Pe aceeași temă