PESTA PORCINĂ africană face ravagii în Teleorman

Pesta Porcină Africană confirmată în județul Teleorman, în probele prelevate de la 12 cadavre de porc mistret depistate pe fondul de vânătoare “11 Beciul“ pe raza comunei Plopii-Slăvitești

In data de 13.11.2018 Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli, probele fiind prelevate de la 12 cadavre de porc mistret depistate pe fondul de vânătoare “11 Beciul” pe raza comunei Plopii-Slăvitesti .

În urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență aplicând instructiunile din manualul operational de actiune in Pesta Porcină Africană. Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

DSVSA Teleorman solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.

Proprietarii animalelor (suinelor) afectate de boală vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Pe aceeași temă