Ofițerii ISU Teleorman negociau prețul în funcție de ”naivitatea” primarului. În echipele de control erau infiltrați ofițeri sub acoperire

Ofițerii și subofițerii din cadrul ISU Teleorman anchetați pentru posibile fapte de corupție învârteau bani cu nemiluita în cazul unor autorizări ale planurilor de evacuare din primării, școli sau grădinițe.

Nimic nu era bătut în cuie atunci când era vorba de valoare, ci totul se negocia. Uneori, la sânge. Acolo unde nu prea ținea ”vrăjeala”, reprezentanții ISU nu plecau cu…burta goală. Mesele întise de unde nu lipseau băuturile fine și cărnița erau la ordinea zilei. Rar se întâmpla ca echipa de control să plece acasă cu burta lipită de șira spinării.

Relateaza Realitatea teleormaneana

Întreaga afacere a ieșit la suprafață în urma unor filmări cu camera ascunsă sau interceptări telefonice. Cel puțin în cazul a câtorva filmări de la ”mesele rotunde” înregistrările erau făcute chiar de către un membru al Comisiei, special racolat de procurori sau SRI.

Filmarea chiolhanului de la Viișoara, în care au apărut ofițerii ISU, a reprezentat ”avanpremiera” spectacolului oferit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție primarilor din Teleorman prezenți la audieri. În speța de la Troianul, lucrurile sunt mai simple. Călin Ionela, directorul şcolii, a plătit 2000 de lei pentru întocmirea planului de evacuare. Cu factură și chitanță.

Noul primar al comunei, Ion Delcă, nu a avut suma necesară decontării serviciului prestat de angajații ISU. În schimb, le-a dat ofițerilor doi crapi de mai mare frumusețea.

Primarul din Putineiu, doctorul Petre Răduca, a fost și el invitat la DNA. Procurorii i-au cerut să explice de ce planurile de evacuare la unitățile din comună erau efectuate, de ani de zile, de aceeași persoană. Explicația edilului șef a fostcă…nu a găsit pe altcineva. Și aici, din spusele unora, costul s-a ridicat la 2500 de lei.

Secretarul din comuna Răsmirești, Dragnea Florea, și contabilul Mariana Dragomir au avut și ei șansa vieții de a da ochi cu procurorii. Din interceptările telefonice a reieșit faptul că ofițerii și subofițerii au dat de înțeles că este creștinește ca după control să se pună ceva pe masă. Că doar românul este ospitalier.

Cazuri asemănătoare au mai fost și în localitățile Poeni, Salcia, Peretu, Năsturelu și Plosca, reprezentații primăriilor sau chiar persoane private având de explicat oamenilor legii cum au stat treburile cu autorizațiile. Informații de ultimă oră spun că invitații la sediul Direcției Naționale Anticorupție vor mai primi și alți primari din Teleorman. Deocamdată, oamenii legii au considerat că ofițerii și subofițerii din cadrul Ispectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman nu reprezintă un pericol social și au fost lăsați în libertate.

Până la o soluție definitivă, cei acuzați de posibile acte de corupție nu vor mai avea dreptul de control. Mai trebuie spus că ancheta procurorilor DNA nu vizează niciun primar din județ, aceștia fiind chemați ca martori. Cel puțin în spețele de la primării, angajații ISU nu au primit bani fără a elibera documente fiscale. La privați, situația este diferită, existând indicii că s-ar fi dat bani sub formă de mită.

Pe aceeași temă