Ministrul Muncii consideră că ușurința cu care sunt înregistrate persoanele asistate social în Teleorman nu este corectă

Ca urmare a Ordinului 1887/2016 cu privire la stabilirea contribuției lunare de întreținere pentru adulții cu dizabilități asistați în centre sau de susținătorii acestora Ministerul Muncii vine cu anumite precizări care fac referire la actualizarea cuantumului contribuției la 900 lei/lună.

Pe primul loc în țară în ceea ce privește numărul de persoane asistate social este Teleormanul, unde 2,86% dintre locuitori beneficiau de acest tip de ajutor.

Teleormanul este în toate topurile legate de beneficiile sociale. În condițiile în care harta sărăciei îmi arată că Teleormanul este într-unul din județele sărace, dar nu este mai sărac decât altele. Faptul că are cel mai mare procent, îmi arată că acolo a existat o mai mare ușurință în a defini persoanele ca fiind asistate social”, a declarat ministrul muncii, Dragoș Pîslaru.

De asemenea, nu pot fi ignorate nici datele despre șomaj, în luna septembrie a acestui an Teleormanul a avut cel cel mai ridicat nivel din țară, atingând 11,76%, în condițiile în care media pe țară era de 4,77%. În acest moment în județ sunt 18.724, dintre care 16.000 sunt șomeri de lungă durată.

Cum se calculează contribuția de 900 de lei/lună

În continuare vă prezentăm modelul prezentat de Ministerul Muncii, mai exact ce reprezintă cei 900 de lei.

 Cheltuieli de hrană: 16,6 lei/zi x 30 zile = 498 lei/lună (începând cu anul 2015 alocația de hrană a fost dublată de la 8,3 lei/zi la 16,6 lei/zi).

Cheltuielile de întreținere și gospodărie, obiecte de inventar, echipament și cazarmament în valoare de 353 lei/lună au fost indexate anual cu rata inflației pe intervalul 2009 – 2015 ajungând la valoarea de 424,37 lei/lună.

498 lei/lună + 424,37 lei/lună = 922,37 lei/lună

Cuantumul contribuției datorate de persoana adultă sau suținătorii legali este stabilit prin raportare la venitul net pe membru de familie. Astfel, sunt scutite de plata acestei contribuții familiile care au un venit mai mic de 1.050 de lei/membru. În prezent, aplicând prevederile noului ordin, 600 de lei plătește persoana care înregistrează un venit net pe membru de familie între 1.650 și 1.750 lei (70% din 900 lei).

De exemplu, există persoane adulte cu dizabilități care trăiesc în centre și realizează venituri din activități de muncă, însă conform vechiului cadru normativ acestea rămâneau doar cu 20% din veniturile realizate, fapt ce reprezenta un mecanism de demotivare a acestor persoane privind opțiunea de încadrare într-o formă de muncă. Prin noul cadru normativ, s-a stabilit ca 30% din venit să rămână la dispoziția persoanei cu dizabilități, însă nu mai puțin de 300 de lei.

Foto: adevarulfinanciar.ro

Pe aceeași temă