IN ATENTIA DNA! "Fabrica de bani" Catedrala Sf. Mina din Alexandria a înghițit 37 de miliarde de lei. Preotul Nicu Chiriță mai vrea 80 de miliarde de lei ca să o termine

Catedrala Sfântul Mina din municipiul Alexandria, județul Teleorman, nu este gata nici la ora actuală, deși în 14 ani a primit 37 miliarde de lei de la Primărie și de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Nimeni nu lucrează de luni bune la biserică, deși în 2014 a primit 5 miliarde de lei.

Catedrala Sfântul Mina de pe strada Dunării din municipiul Alexandria înghite an de an, bani, dar lucrările stagnează. Nici țipenie de muncitor la lăcașul de cult început în anul 2001. preotul Nicu Chiriță, mâna dreaptă a Episcopului Teleormanului și Alexnadriei, Galaction Stângă, spune că lucrările se vor relua abia în primăvară.

Imaginile surprinse de corespondentul exclusivNEWS.ro la Alexandria, arată un șantier abandonat, invadat de buruieni și nicio urmă de muncitori. Alexăndrenii care locuiesc în zona bisericii spun că de luni bune nu se lucrează.

Întrebat de ce stagnează lucrările la Catedrală, deși anual primește fonduri, preotul Nicu Chiriță susține că a primit târziu fondurile, pe final de an, că se lucrează în interiorul bisericii la structura de rezistență și de aceea nu se văd progrese în exterior.

”Oamenii nu văd de afară ce se întâmplă înăuntrul Catedralei, unde se lucrează foarte mult la structura de rezistență”, a spus Preotul Nicu Chiriță.

În cei 14 ani de când a început construirea Catedralei Sfântul Mina din Alexandria, trei firme au efectuat lucrări la lăcașul de cult, SC Euro Construct SRL, SC Hidro Olt SRL și SC Euro Construct SRL. Cât privește pe cei din urmă, aceștia derulează în ultimii ani de zile lucrări la Catedrală.

Preotul Nicu Chiriță a precizat sâmbătă pentru exclusivNEWS.ro că anual reînoiește contractul cu SC Euro Construct SRL, în funcție de sumele obținute și că a găsit înțelegere la conducerea firmei pentru efectuarea plăților.

”De câțiva ani de zile, de când am primit bani, reînoim anual contractul cu SC EuroConstruct SRL. Oamenii ăștia lucrează….., nici eu nu știu de ce au acceptat să lucreze, pentru că nu au garanția că își vor primii banii”, a precizat Preotul Nicu Chiriță pentru exclusivNEWS.ro.

Dacă vineri, Preotul Nicu Chiriță spunea că a cheltuit în 14 ani doar circa 10-12 miliarde de lei vechi și nu confirma că ar fi primit de la Primăria Municipiului Alexandria 16 miliarde de lei și de la Secretariatul de Stat pentru Culte 20,6 miliarde de lei, sâmbătă, acest-a s-a răzgândit și a spus că nu contestă nicio sumă primită și că poate justifica banii.

”Nu le contest aceste sume. Tot ce ați primit ca și cifre de la cele două instituții sunt adevărate. Nu contest nicio sumă de bani primită. Există un diriginte de șantier, există control financiar intern. Toți banii care s-au primit de la început și până acum sunt justificați cu documente”, a declarat Preotul Nicu Chiriță.

Și în privința devizului general a Catedralei, preotul s-a răzgândit de pe o zi pe alta. Dacă vineri susținea că la început în 2001, proiectantul a stabilit ca suma totală de finalizare a bisericii este de 85 miliarde lei vechi, sâmbătă, Nicu Chiriță a spus că în 2012 s-a reevaluat devizul și s-a stabilit că mai e nevoie de alte 80 miliarde de lei vechi ca să termine Catedrala Sf. Mina din Alexandria.

Și nu este singura răzgândeală a preotului Nicu Chiriță. Vineri susținea că a oprit lucrările la Catedrală întrucât nu mai are niciun ban în visterie. Sâmbătă, preotul a declarat că mai are o parte din banii primiți de la Secretariatul de Stat pentru Culte, 2,5 miliarde de lei. NIcu Chiriță a spus că a primit această sumă de bani pe final de 2014, și pentru că nu a avut când să îi cheltuie în 2014, i-a păstrat și poate reîncepe lucrările la sfârșitul lunii martie 2015, pe motiv că poate utiliza banii primiți în 214, și în 2015.

”La sfârșitul lunii martie se vor începe lucrările la catedrala Sfântul Mina din Alexandria indiferent dacă sunt sau nu bani. Încă mai sunt în cont banii ăia veniți de la Culte. Îi păstrez pentru începutul lunii martie, i-am primit târziu, la sfârșitul anului 2014, prin noiembrie-decembrie și nu am avut cum să îi cheltuim”, a mai precizat preotul Nicu Chiriță.

Preotul a spus că în cei 14 ani de când se lucrează la Catedrala Sfântul Mina din Alexandria nu a primit niciodată donații de la enoriași și nicio societate nu a făcut vreo sponsorizare.

Adică, cu alte cuvinte, Catedrala este realizată 100% cu banii alocați de la bugetul de stat de către Primăria Municipiului Alexandria și de către Secretariatul de Stat pentru Culte.

potrivit datelor furnizate exclusivNEWS.ro de Primăria Municipiului Alexandria, în perioada 2008-2014, Catedrala Sf. Mina a primit 1,616, 379,48 lei, adică peste 16 miliarde de lei vechi.

În timp ce Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat bisericii, în perioada 2007 și 2014, suma de 20,6 miliarde de lei vechi. Adică un total de 3.676.379.48 lei noi. Sumele sunt parțiale întrucât inițial informațiile erau că în 2008 a început construirea Catedralei.

exclusivNEWS.ro a solicitat vineri, Primăriei Alexandria să precizeze dacă în perioada 2001-2007 a alocat bani pentru biserică și în ce sume. Până la ora publicării știrii, nu am primit un răspuns de la Primărie.

Pe aceeași temă