Emil Mărcuşanu, singurul primar din ţară demis de două ori în patru luni, prin ordin de prefect

Emil Mărcuşanu, primarul comunei Olteni, a intrat în istorie. Este singurul edil şef din România demis de două ori în numai patru luni, prin ordin al prefectului. Prima ”decapitare” a avut loc la sfârşitul lunii martie 2016. Având o condamnare cu suspendare de un an, conform deciziei ICCJ, prefectul Dan Carmen Daniela a dat ordin de încetare a mandatului înainte de termen. Însă, nimeni nu i-a luat dreptul de a candida la alegerile locale din vară. scrie infotr.ro

În consecinţă, pe 5 iunie, Emil Mărcuşanu a fost ales, din nou, primar al comunei Olteni. Mai mult, mandatul a fost validat de către o instanţă de judecată. Când lucrurile păreau ca au intrat în normalitate, a venit şi bomba. potrivit infotr.ro

La sfârşitul lunii august, Instituţia Prefectului emite un nou ordin. Al doilea. Ca o paranteză, surse au declarat că ”mişcarea” a venit de SUS, de la minister, ca o contraofensivă la faptul că un prefect din apropiere a destituit trei primari liberali. Mai mult, cineva a grăbit treaba. În septembrie s-a împlinit şi termenul de încercare impus de instanţa de judecată.

Considerând decizia ”ca forţată”, Emil Mărcuşanu a atacat-o în contencios administrativ. În primă fază, a cerut suspendarea ordinului. Apoi, anularea lui. Urmează ca magistraţii să se pronunţe. Până atunci, unitatea administrativ teritorială va fi condusă de viceprimar. Oricum ar sta lucrurile, un lucru este cert.

La Olteni vom avea alegeri anticipate. Culmea, Emil Mărcuşanu poate candida, iarăşi, şi are cele mai mari şanse să fie reales. Pedeapsa, aşa cum spuneam mai sus, a expirat la sfârşitul lunii septembrie.

De ce a fost condamnat primarul din Olteni? Pentru faptul că a refuzat să le ia banii angajaţilor, proveniţi din anumite sporuri, măsură impusă de Curtea de Conturi. A preferat să suporte o măsură penală deşi, repet, nu el beneficiase de respectivele sporuri, decât să emită decizii de poprire pe salariile de mizerie, şi aşa diminuate cu 25%, de către cel mai odios guvern din istoria României.

Aşa cum a afirmat în nenumărate rânduri, Emil Mărcuşanu nu regretă nimic. Întrebat dacă ar fi să o ia de la capăt, cum ar proceda, răspunsul a fost unul cât se poate de clar: ”La fel”!

Pe aceeași temă