Două proiectile explozive au fost găsite într-o gospodărie din Traian

În cursul zilei de vineri, 30 martie, un bărbat din Traian a descoperit, în timp ce făcea curățenie în gospodărie, două elemente de muniție neexplodate, pe care le-a recunoscut imediat ca fiind proiectile explozive, informează ISU Teleorman.

Acesta a anunțat poliția din localitate și, până au sosit autoritățile, bărbatul a luat măsuri de izolare a zonei în care se aflau proiectilele.

La fața locului s-a deplasat echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman, formată din doi subofițeri și un ofițer.

Pirotehnicienii, după efectuarea cercetării zonei în care au fost găsite cele două proiectile, au procedat la identificarea acestora, unul fiind de calibrul 122 mm, iar celălalt de 76 mm (cu focosul funcțional), ambele din al doilea Război Mondial.

Proiectilele au fost ridicate, transportate și depozitate în vederea distrugerii ulterioare, împreună cu alte elemente de muniție ridicate de pirotehnicienii teleormăneni în cursul anului trecut.

Reprezentanții ISU Teleorman le reamintesc cetățenilor care descoperă elemente de muniţie neexplodată că, pentru prevenirea accidentelor cauzate de acestea, sunt interzise: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.
Persoanele care descoperă întâmplător elemente de muniţie neexplodată trebuie să anunţe imediat organele de poliţie sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pe numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Pe aceeași temă