Bicicliştii şi motocicliştii alexăndreni ar trebui să leviteze

biciclistii-alexandreniBicicliştii şi motocicliştii alexăndeni vor avea interzis pe principalele străzi din municipiul Alexandria. În vreme ce majoritatea statelor europene încurajează mişcarea şi mersul pe bicicletă, în reşedinţa judeţului Teleorman aceştia vor fi amendaţi dacă îndrăznesc să străbată municipiul pe două roţi. scrie ziarulmara.ro
Un proiect de hotărâre al Consiliului Local Alexandria, aflat în dezbatere publică, vrea să interzică circulaţia pe principalele străzi din municipiu, Dunării şi un tronson din strada Bucureşti a bicicletelor, tricicletelor, mopedelor, scuterelor, ATV-urilor, motocicletelor cu şi fără ataş, motoretelor, căruţelor, tractoarelor şi utilajelor agricole.

De asemenea, consilierii locali vor să interzică circulaţia pe str. Libertăţii pe tronsonul cuprins între strada Bucureşti şi strada I. Creangă (adică pe principala arteră pietonală a oraşului) a bicicletelor, mopedelor, scuterelor, ATV-urilor, motocicletelor cu şi fără ataş, motoretelor, căruţelor, tractoarelor şi utilajelor agricole. Cu toate acestea, prin derogare, se permite circulaţia cu biciclete şi triciclete a copiilor în vârstă de până la 10 ani, însoţiţi de părinţi.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 25 lei la 2500 lei. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către poliţiştii locali, conform atribuţiilor stabilite de lege.

Dacă despre mersul căruţelor, tractoarelor, ATV-urilor şi motocicletelor, majoritatea alexăndrenilor par destul de încântaţi de noile restricţii de circulaţie, în privinţa bicicliştilor, mulţi sunt revoltaţi şi chiar deranjaţi.
Reacţia lor este întemeiată dacă ne gândim că în multe ţări europene mersul pe bicicletă este încurajat şi stimulat.

De exemplu, Franţa a demarat un program experimental urmând ca timp de şase luni să plătească oamenii care vor să meargă cu bicicleta la muncă, în ideea de a îmbunătăţi sănătatea populaţiei şi a reduce în acelaşi timp poluarea aerului şi consumul de combustibili. Şi ţări ca Olanda, Danemarca, Germania, Belgia şi Marea Britanie, au scheme similare cu diferite stimulente variind de la reduceri fiscale, plăţi la kilometru şi sprijin financiar la cumpărarea de biciclete.

Din fericire, proiectul de hotărâre nu a fost încă adoptat, iar alexăndrenii pot aduce modificări până pe data de 12 septembrie. Tot în aceeaşi zi, de la ora 10.00 va avea loc şi dezbaterea publică a acestui proiect de act normativ, în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Alexandria.

Dacă până acum alexăndrenii nu au fost interesaţi să participe la dezbaterile publice, poate acest proiect îi va scoate din case.
În sprijinul bicicliştilor, mai multe organizaţii non-guvernamentale au întocmit şi o listă cu principalele avantaje ale mersului pe bicicletă.

Potrivit cercetătorilor, se pare că mai mulţi oameni pe biciclete înseamnă mai mulţi oameni care fac mişcare şi automat mai mulţi oameni sănătoşi. De asemenea, existenţa mai multor biciclişti în trafic înseamnă că sunt mai puţine maşini în trafic, de unde poate rezulta un trafic descongestionat, dar şi mai puţină poluare.

Folosirea bicicletei pentru deplasare te ajută să economiseşti bani daţi în mod obişnuit pe benzină, taxi sau biletul pentru transportul în comun.

Pe aceeași temă