Adrian Duicu și Ștefan Ponea, scoși din arest prevenitv și mutați în arest la domiciliu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sâmbătă ca președintele suspendat al Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, să fie eliberat din arest preventiv și să fie judecat pentru corupție în stare de arest la domiciliu. Magistrații au luat aceeași decizie și în cazul lui Ștefan Constantin Ponea, fost șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, și Constantin Popescu, om de afaceri și președintele PSD Orșova, judecați în dosarul Duicu.

Aflați în stare de arest preventiv încă din 4 aprilie 2014, Adrian Duicu, Ștefan Ponea și Constantin Popescu, au fost trimiși de magistrații Înaltei Curți, în stare de arest la domiciliu.

Înalta Curte a respins astfel, contestația DNA și a menținut o decizie a Curții de Apel București, din 16 octombrie, prin care s-a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Adrian Duicu a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, cumpărare de influență, trei infracțiuni de folosire a influenței și autorității de o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracțiuni de dare de mită. Dar și pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite, pentru primire de foloase necuvenite și pentru două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

Au fost deferiți justiției Constantin Ștefan Ponea, fost șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți; Constantin Popescu, om de afaceri și președintele organizației municipale Orșova a PSD; Valentina Drăghia, administrator al unei societăți comerciale; Zenovia Elisabeta Rolea, președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mehedinți, Grigorița Ferarum, consilier principal în cadrul CJAS Mehedinți, Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgență Mehedinți, Daniela Popescu, director executiv în cadrul Consiliului Județean Mehedinți și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului județean de Urgență Drobeta Turnu Severin; Cristian Damian Stănoiu, avocat în cadrul Baroului Mehedinți.

Potrivit DNA, în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu a afirmat față de Ștefan Ponea, când acesta din urmă era inspector șef al IPJ Mehedinți, că are influență asupra mai multor funcționari publici (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, și consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orșova, pe de altă parte).

Procurorii mai spun că Adrian Duicu i-a promis lui Ștefan Ponea că își va folosi această influență, pentru a-i determina pe funcționarii publici să facă acte care intră în atribuțiilor lor de serviciu.

În cazul membrilor Guvernului, funcționarilor publici din conducerea MAI și a șefului IGPR, Duicu și-a folosit influența să îl mențină temporar pe Ștefan Ponea în funcția de inspector șef al IPJ Mehedinți iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcție de conducere în cadrul IGPR, respectiv director adjunct al Direcției de Ordine Publică, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în Ministerul Public.

În ceea ce îi privește pe membrii Consiliului local al municipiului Orșova, influența lui Duicu urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea către o altă persoană din familia lui Ștefan Ponea, la un preț “convenabil”, a două suprafețe de teren (în suprafață totală de aproximativ 200 de mp, terenuri situate în centrul municipiului Orșova și reprezentând acostamentul unei străzi).

În luna august 2013, Andrei Bădin, realizator al unei emisiuni tv, difuzată de un post de televiziune național, a pretins și primit de la Duicu suma de 5.000 de lei, pentru a nu continua o campanie de presă care-l viza, la acel moment, pe ministrul Mediului, Rovana Plumb, susțin procurorii.

Pe aceeași temă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *